A várakozásokkal ellentétben növekedett a brit gazdaság teljesítménye májusban, elsősorban a szolgáltatási szektor erőteljes aktivitása miatt.

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdán közétett első becslése alapján

az Egyesült Királyság bruttó hazai összterméke (GDP) 0,5 százalékkal emelkedett a májusban.

Egy hónappal korábban, áprilisban 0,2 százalékos visszaesést mértek havi összevetésben a szigetországban. Az elemzői várakozások májusra is legfeljebb stagnálást valószínűsítetek, de akadt olyan prognózis, amely 0,1 százalékos havi GDP-csökkenéssel számolt.

Az ONS tájékoztatása szerint tavaly májushoz képest 3,5 százalékkal emelkedett a brit bruttó hazai termék. A brit májusban 1,7 százalékkal volt magasabb, mint 2020 februárjában, a koronavírus-járvány megfékezésére 2020 márciusától elrendelt országos korlátozások előtti utolsó teljes hónapban.

A briteknél komoly kormányválság van, elemzők azt találgatják, hogy ki lehet a lemondott Boris Johnson utódja.

Pedestrians cross Westminster Bridge over the River Thames away from the Palace of Westminster in the afternoon sunshine in London on May 10, 2022 (Photo by Niklas HALLE'N / AFP)

Fotó: Niklas Halle'n / AFP

A májusi átfogó GDP-növekedésen belül a brit hazai össztermék 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor teljesítménye 0,4 százalékkal emelkedett, és ez volt a legfőbb tényező a hazai össztermék havi összevetésű májusi növekedésében.

Az ágazaton belül az egészségügyi szolgáltatások 2,1 százalékos havi növekedése volt a legfőbb hajtóerő, annak ellenére is, hogy a koronavírus-járvánnyal közvetlenül összefüggő egészségügyi szolgáltatási aktivitás folyamatosan csökken.

A 2020 második negyedévében és az év egészében mért GDP-zuhanás egyaránt példátlan volt a modern brit gazdaságtörténetben. A brit hazai össztermék értéke 2020-ban a 2013-as szintre zuhant vissza, vagyis a koronavírus-járvány sokkja egyetlen év alatt hétévi növekedést emésztett fel.

Londoni makrogazdasági elemzők szerint a váratlan lendületű májusi GDP-növekedés ellenére

továbbra sem kizárt, hogy a brit gazdaság az idén recesszióba süllyed.

A Capital Economics londoni elemzői szerint ugyanakkor az általuk júniusra várt visszaesés fő oka a brit uralkodó platinajubileuma, vagyis trónra lépésének 70. évfordulója alkalmából meghirdetett rendkívüli négynapos munkaszünet volt, így a várt negyedéves visszaesés is csak statisztikai jelentőségű lesz, és valószínűleg elmarad a Bank of England jelenlegi előrejelzésében szereplő negyedéves csökkenéstől.

A brit jegybank monetáris tanácsa legfrissebb prognózisában azt valószínűsítette, hogy az áprilisi visszaesés miatt a második negyedév egészében a brit hazai össztermék 0,3 százalékkal csökkent negyedéves összevetésben.

Folyamatosan apad a brit háztartások reáljövedelme

Számos lehangoló makroadat jelzi, hogy a brit gazdaság válságközeli állapotba jutott.