Jobban igaz napjainkban a mondás, mint valaha: a globális pénzügyekben az amerikai Federal Reserve fújja a passzátszelet. „A mi pénzünk, de a ti problémátok” (The dollar is our currency, but it’s your problem) – mondta még 1971-ben John Conally amerikai pénzügyminiszter. Elhíresült bon mot-ja ma is érvényes. Az erősödő dollár nyomás alá helyezi a világ többi jegybankját is, nyilván senki nem szeretné, ha igen nagy arányú tőkekivonás indulna meg a saját országából és áramlana a magasabb hozamot kínáló dollárban denominált befektetésekbe.  

Macro,Photo,Of,Federal,Reserve,System,Symbol,On,Hundred,Dollar, macro photo of federal reserve system symbol on hundred dollar bill, shallow focus
„A mi pénzünk, a ti problémátok” – Fotó: Shutterstock

A Fed legutóbb 75 bázisponttal emelt, de a júniusi meglepően nagy, 9,1 százalékos nyomán egyre többen jósolnak júliusra 100 bázispontos szigorítást. 

A CME FedWatch Tool előrejelzései szerint a piac erre 30, a 75 bázispontra 70 százalék valószínűséget áraz. Az intézmény döntéshozói július 27-én ülnek össze, hogy megtárgyalják a kérdést. Az irányadó kamatsávot a piac 3,5-3,75 százalékra várja az év végére.  

Az erős dollár megemeli az importköltségeket, ami napjainkban különösen az energiaárak kapcsán fáj egy ország nemzetgazdaságának. Egyfajta fordított irányú devizaháború indult így be, a dollár drágulásának hatásait kivédendő kamatemelési kényszerben vannak a jegybankok. „Pont fordított a helyzet, mint az elmúlt tíz évben. Manapság a legutolsó dolog, amit szerenél, egy gyenge deviza” – kommentálta a helyzetet az Abrdn egyik portfólió menedzsere. 

A feltörekvők úgy tűnik, megtanulták a leckét. Korábban ugyanis az volt a jellemző, hogy megvárták a nagy jegybankok szigorítási ciklusát és követő üzemmódban működtek. A követő üzemmód most is megvan, csak sokkal gyorsabban reagálnak, igyekeznek a lehetőségek által szabott keretek között stabilan tartani devizáik árfolyamát.  

A múlt héten a kanadai központi bank húzott bele, a vártnál nagyobb mértékben, 100 bázisponttal emelte irányadó kamatát. A fejlett államok (G7) körében ilyesmire utoljára 1998-ban volt példa. Másnak a Fülöp-szigeteki központi bank szigorított 75 bázisponttal. 

A Financial Times elemzése szerint a második negyedévben globálisan összesen 62, legalább 50 bázispontos kamatemelést hajtottak végre a világ 55 jegybankja. Júliusban ez idáig 17 fél százalékpontos, vagy annál nagyobb monetáris szigorítás következett be. „Az 50 az új 25” – jegyezte meg lakonikusan Jane Foley, a Rabobank devizapiaci stratégája. A kamatemelési versenyben a Magyar Nemzeti Bank a világbajnok, két hónap alatt 385 bázisponttal szigorított az infláció elleni küzdelem, valamint a dollárral szemben két számjegyű leértékelés hatásainak kivédése érdekében.  

Jerome Powell smiles after taking the oath of office for his second term as Chair of the Board of Governors of the Federal Reserve System at the Federal Reserve Building in Washington, DC, on May 23, 2022. (Photo by OLIVIER DOULIERY / AFP)
Jay Powell, a Fed elnöke – Fotó: Oliver Douliery / AFP

Európában, főleg annak keleti felén különösen nehéz a helyzet, az orosz–ukrán háború és a globális kockázatvállalási hajlandóság csökkenése fokozott nyomás alatt tartja a térség devizáit. Persze a helyzet máshol sem rózsás, a dél-koreai központi bank júliusban 50 bázisponttal emelt. Az ausztrál, a norvég és a svájci monetáris hatóság is kamatemelési ciklust hajt végre. Különösen meglepő ez az amúgy hagyományosan laza monetáris politikát követő alpesi országban – soha nem szerették, ha a svájci frank túlságosan megerősödik. A piacok arra számítottak, hogy kivárnak az emeléssel a harmadik negyedévig.  

A fejlett államok legtöbbjében azonban historikusan nézve még így is alacsony a kamatszint. Így a nagy jegybankok továbbra is folytathatják kamatemelési ciklusaikat, hogy a rátát a hosszú távú átlag felé közelítsék. Ráadásul ennek üteme gyors lesz, hiszen a koronavírus-járvány által megkövetelt történelmi mélységekből gyorsan kell visszaemelni a rátákat, hogy a magas infláció ne indítson be egy ár-bér spirált a munkaerőpiacon és az inflációs várakozások ne szabaduljanak el.  

President of the European Central Bank (ECB) Christine Lagarde speaks during a press conference on Governing Council meeting focused on monetary policy in the euro zone in Amsterdam on June 09, 2022. (Photo by JOHN THYS / AFP)
Christine Lagarde, az EKB elnöke – Fotó: John Thys / AFP

A nagy kivárók közé tartozik a Bank of England (BoE) és az Európai Központi Bank (EKB), bár a BoE-elemzők szerint nem tudja sokáig tartani óvatos, 25 bázispontos szigorításokból álló ciklusát, hamarosan csatlakoznia kell az 50-esek klubjához – túl gyenge a font a dollárhoz képest. Az euró a múlt héten elérte a paritást a zöldhasúval szemben, ennek ellenére az EKB július 21-én tartandó ülésén nagy valószínűséggel csak 25 bázispontot emel.