A román kormány makrogazdasági előrejelzési bizottsága 3,5 százalékra emelte előrejelzését a román gazdaság idei növekedésére. A szakmai testület csütörtökön tette közzé a nyári jelentését, amelynek számításaira alapozza a bukaresti kormány a hamarosan elfogadni tervezett költségvetés-kiigazítást. 

A jelentés szerint az idénre 3,5 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak a tavasszal közölt 2,9 százalékos bővüléshez képest. A bizottság az idén 1372 milliárd lejre becsülte a értékét. 2023-ra 3,7 százalékos, 2024-re pedig 4,7 százalékos gazdasági növekedést prognosztizáltak. A testület szerint Románia külkereskedelmi mérlegének hiánya az idén várhatóan 32,3 milliárd euró lesz az előző jelentésben becsült 27,7 milliárd euróhoz mérten, miután az első öt hónapban gyors ütemben nőtt az és a külkereskedelmi mérleg deficitje.

Az év végére két számjegyű inflációra, 12,9 százalékos fogyasztói árindexre számítanak, ami meghaladja a tavasszal közölt 9,7 százalékot. Prognózisuk szerint a reálbérek 1,2 százalékkal fognak csökkenni az idén.