Negyvenéves csúcsra ért az Nagy-Britanniában, miután az ország statisztikai hivatala által kedden közzétett adatok szerint júniusban éves szinten 9,4 százalék volt a drágulás mértéke, ami 1982 februárja óta nem látott érték.

A májusi 9,1 százalék után 

a drágulás gyorsulását az üzemanyagok árának havi szinten 9,3 százalékos emelkedése hajtotta, 

ám az előrejelzések szerint a megpróbáltatások még nem értek véget, ugyanis a csúcsot az októberben érheti el az infláció, mintegy 11 százalékos szinten. 

A shopper walks past a sign advising that products are temporarily out of stock is displayed in a supermarket at Nine Elms, south London on July 22, 2021. - British supermarkets and suppliers warned today of possible food shortages due to staff self-isolating, as rising coronavirus cases threaten chaos after the government controversially eased all restrictions earlier this week. (Photo by JUSTIN TALLIS / AFP)
Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP

A volatilis élelmiszer és energiaárak nélkül számolt maginfláció ugyanakkor némiképp mérséklődött, a májusi 5,9 százalékos éves szintű drágulást júniusban 5,8 százalék követte.

A Bank of England tavaly év végén kezdte meg kamatemelési ciklusát és december óta öt lépésben 1,25 százalékra emelte az alapkamatot. A jegybank kormányzója, Andrew Bailey a Mansion House-ban tartott éves beszédében 

hétfőn meglebegtette, hogy a következő kamatdöntő ülésen akár 50 bázispontos emelés is következhet, 

noha korábban arról is beszélt, hogy tehetetlen a drágulással szemben, lévén az külső körülmények eredménye, amire a központi bank csak csekély hatást tud gyakorolni.