Hétezerrel kevesebb pub van ma Angliában és Walesben, mint tíz éve, a számuk az év első felében negyvenezer alá esett – a legalacsonyabbra azóta, hogy statisztikát vezetnek róluk. A többi szórakozóhelyhez hasonlóan a kocsmákra is rossz idők jártak az utóbbi időben, hiszen a koronavírus-járvány miatt be kellett zárniuk. Azt az időszakot ugyan még meglepő sikerrel túlélték, most azonban a növekvő költségekkel már nem képesek megbirkózni – derült ki az Altus Group ingatlan-tanácsadó felméréséből. 

A customer drinks a drink standing at the bar of a pub in central London on July 19, 2021 as coronavirus restrictions are lifted. - England lifts virtually all of its coronavirus restrictions today, setting it at odds with the three other nations of the United Kingdom and sparking concern among scientists. (Photo by Tolga Akmen / AFP)
Fotó: Tolga Akmen / AFP


„Míg a kocsmák figyelemre méltóan ellenállónak bizonyultak a világjárvány idején, most új ellenszéllel szembesülnek, a növekvő energiaköltségek, az inflációs nyomás és az adóemelések miatt üzleti válsággal küzdenek” – idézte a Sky News Robert Haytont, az Altus Group Egyesült Királyságért felelős elnökét. 

A múlt év vége és június között mintegy kétszáz pub tűnt el Angliában és Walesben, a legtöbb a West Midlands régióban, ahol 28 egységet zártak be az utóbbi hat hónapban, míg Londonban és Kelet-Angliában 24-et.
A helyzetet jól mutatja, hogy az ágazati szövetség, a British Beer and Pub Association kutatása szerint a növekvő költségek miatt a vendéglátóipari vállalkozásoknak csupán a 37 százaléka termel nyereséget. „Amikor egy pub kénytelen bezárni, az hatalmas veszteség a helyi közösség számára, és ezek a számok lesújtó képet festenek arról, hogy a kocsmák országszerte elvesznek falvakban, városokban és városokban” – mondta Emma McClarkin, a szervezet vezérigazgatója. A problémáikat csak tovább tetézte a júniusi vasutassztrájk, amelynek következtében elveszítették az ilyenkor szokásos forgalom negyedét, mert az emberek inkább otthon maradtak.