Nagy a forgalom mostanában a Henley & Partners nevű globális migrációs tanácsadó cégnél. Esetükben persze nem a hazájukat megélhetési vagy háborús okoból elhagyókra kell gondolni, a Henley kifejezetten a gazdagokra specializálódott. A cég becslései szerint az év eddig eltelt részében nagyjából 10 ezer kínai gazdag összesen 48 milliárd dollárnyi vagyonnal a háta mögött szeretne kivándorolni Kínából. Ez Oroszország után a második legnagyobb emigráns közösség lenne – már ha kiengednék őket. Erre persze nem sok esély van, 

Hszi Csin-ping nem arról híres, hogy kesztyűs kézzel bánna országa milliárdosaival. 

(220414) -- WENCHANG, April 14, 2022 (Xinhua) -- Chinese President Xi Jinping, also general secretary of the Communist Party of China Central Committee and chairman of the Central Military Commission, inspects the launching tower and other facilities at the Wenchang Spacecraft Launch Site in south China's Hainan Province, April 12, 2022. Xi inspected the launch site on Tuesday and extended greetings to all the staff stationed at the site. (Xinhua/Li Gang) (Photo by LI GANG / XINHUA / Xinhua via AFP)
Fotó: Li Gang / Xinhua via AFP

Hivatalosan persze senki nem változtatott a ki- és bevándorlási szabályokon, de az ezen a területen tevékenykedő jogászok szerint az utóbbi hónapokban az útlevelek kiadása és az ehhez szükséges dokumentációval kapcsolatos ügyintézés jócskán lelassult. Szintén bonyolultabbá vált a tőkeáramlás, mivel hátrébb léptek azok a külföldiek, akik korábban segítettek kikerülni a tőkeáramlási szabályokat.  

Mindez tovább élezi az amúgy sem kicsi feszültséget a Kínai Kommunista Párt és az ország dúsgazdagjai között. Hszi Csin-ping néhány éve meghirdette a közjóprogramját, ennek keretében szinte folyamatos boszorkányüldözés zajlik, egyik szektort veszi elő a másik után. A nagyvállalatok gyakran már maguktól indítanak több milliárd dolláros közjóprogramokat, hogy elkerüljék a legfelsőbb vezető rosszallását. 

Hszi Csin-ping történelmi tettre készül, az őszi pártkongresszuson, harmadszorra választatná magát újra a párt élén. 

Ennek érdekében tesz népjóléti intézkedéseket. Ugyanakkor a párt zérótolerancia-politikát követ a járvánnyal kapcsolatban, és ennek súlyos növekedési áldozata van. A kínai bővülési üteme az idei második negyedévben 0,4 százalékra lassult, az első negyedéves 4,8 után. Így gyakorlatilag lehetetlen küldetésnek tűnik a párt által az idei évre célként kitűzött 5,5 százalékos növekedés. Ez súlyos presztízsveszteség Hszi Csin-pingnek, a pártnál elvi kérdés, hogy a teljesítsék az „ötéves tervet”. 

A kivándorlással foglalkozó ügynökségeket és jogászokat tavasszal – amikor a 26 milliós Sanghajt gyakorlatilag hermetikusan lezárták – három-ötször többen keresték fel, mint békeidőben. 

Exponenciálisan nőtt azon megkeresések száma, amelyek tőkét menekítenének ki az országból

– számoltak be a Financial Timesnak az ügy kényességére való tekintettel nevük elhallgatását kérő bankárok. 

A legnépszerűbb desztinációk közé tartozik az Egyesült Államok, Szingapúr, Ausztrália, Kanada, valamint Európa egyes országai. Spanyolország, Portugália és Írország például viszonylag kényelmes célpontnak számít – nem kötik túl nagy befektetési összeghez az állampolgárság megadását.