Újabb intézkedéseket hozna az olasz kormány az energiaárak mérséklésére az Il Messaggero értesülései szerint. A római napilap úgy tudja, hogy várhatóan július második felében hagyhatják jóvá az erre szolgáló mintegy 8 milliárd eurós intézkedéscsomagot, amelyre az ország idei gazdasági   pluszteljesítménye teremtene fedezetet a kormány tervei szerint. 

Az új forrással csaknem 40 milliárd euróra nőne az enyhítésére fordított keret Olaszországban.

Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Lombardia, Veneto és Piemont tartományra vonatkozik a római kormány hétfőn este életbe léptetett rendkívüli segélycsomagja, amely több mint 36 millió euróval segíti a rendkívüli szárazság sújtotta térségeket – közölte a miniszterelnöki hivatal. 

A rendkívüli kormányülésen csaknem tizenegymillió euró támogatásról határoztak Emilia-Romagna számára, kilencmilliót kap Lombardia, több mint hétmillióban részesül Piemont, majdnem ötmilliót kap Veneto, több mint négymillióval segítik Friuli Venezia Giuliát.

Maria Stella Gelmini, a kormány és a tartományok közötti kapcsolatokért felelős miniszter bejelentése szerint a csomag részleteit a következő napokban hozzák nyilvánosságra. A tervek között szerepel egy vízügyi kormánybiztos kinevezése, valamint helyi vízkorlátozások bevezetése.

Az Il Messaggero szerint a készülő intézkedések között szerepel majd az üzemanyagadók literenkénti 0,30 eurós csökkentésének meghosszabbítása augusztus 2-tól október elejéig. Három hónappal meghosszabbítanák a vállalatoknak nyújtott adóvisszatérítés refinanszírozását is a gáz- és áramköltségeik arányában, amely már lejárt június 30-án.

Mindemellett június végén Mario Draghi miniszterelnök kormánya már jóváhagyta a hosszú távú gázimportszerződések támogatását, a háztartások energiaszámláinak adócsökkentését, valamint a GSE SpA energiapiaci üzemeltetőnek által kérvényezett 4 milliárd eurós kölcsönt is, hogy felgyorsítsák a gáztárolók feltöltését az idei télre. Szombaton pedig Olaszország ökológiai átalakulásért felelős minisztere, Roberto Cingolani ismertette a Sky TG24 olasz hírcsatornán, hogy eddig Oroszország a normál szinthez képest 15 százalékkal csökkentette az Olaszországba irányuló gázexportját. Míg Cingolani arra számít, hogy az árak tovább emelkednek az Északi Áramlat 1. csővezeték orosz üzemeltetői által elrendelt július közepi karbantartási munkák idején és annak esetleges újranyitása után is. A miniszter úgy látja, az olasz gáztárolók 90 százalékos feltöltése megvalósítható a fűtési szezonra.

A stabil energiaellátást a pusztító aszály is nehezíti a dél-európai országban,   A szárazságot megszenvedi a mezőgazdaság, de a vízenergia-termelést is súlyosan érinti. Draghi kormánya várhatóan hétfőn nevez ki egy tisztviselőt, akinek fő feladata lesz, hogy megoldást találjon a szárazság kezelésére.

EMILIA ROMAGNA, ITALY - JUNE 27: One of the pylons of the bridge that crosses the river Po in the municipality of Boretto, in the province of Reggio Emilia, Italy on June 27, 2022. The branches and trees found meters from the river bed indicate the level that the river water normally reaches. Andrea Carrubba / Anadolu Agency (Photo by Andrea Carrubba / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Andrea Carrubba / Anadolu Agency via AFP

A vízerőművek többnyire az ország északi részén, a hegyekben találhatók, és Olaszország energiaszükségletének csaknem egyötödét biztosítják.

A Pó, Olaszország leghosszabb folyója és legnagyobb édesvíztározója, az elmúlt 70 év legsúlyosabb szárazságától szenved, de az észak-olaszországi Maggiore- és a Garda-tó vízszintje is jóval alacsonyabb az ebben az évszakban szokásosnál.

EMILIA ROMAGNA, ITALY - JUNE 27: Boat on the dry bed of a bend in the Po river inside Porto Nautica Torricella in Sissa, in the province of Parma, Italy on June 27, 2022. Andrea Carrubba / Anadolu Agency (Photo by Andrea Carrubba / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Andrea Carrubba / Anadolu Agency via AFP

Olaszország legnagyobb mezőgazdasági szövetsége, a Coldiretti arra figyelmeztetett, hogy a szárazság a nemzeti növénytermesztés több mint 30 százalékát és az állattenyésztés felét veszélyezteti csak a Pó völgyében. 

Emellett számos város vezetett be korlátozásokat a vízhasználatra, így például Veronában 500 eurós bírságot kaphat, aki autómosásra, medencetöltésre vagy kertöntözésre pazarolná a felértékelődött természeti erőforrást.