Nemzetközi gazdaság

Újabb milliárdos hitelt kap Ukrajna az Európai Parlamenttől

A hitel gyors pénzügyi támogatásként szolgál az akut finanszírozási igények kielégítésére, és biztosítja az ukrán állam funkcióinak folyamatos működését.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta egymilliárd euró európai uniós makroszintű pénzügyi folyósítását Ukrajna számára, a pénz a külső finanszírozási szükségletek fedezésében segíti majd az Oroszországgal háborúban álló országot - közölte az uniós parlament csütörtökön.A tájékoztatás szerint ez az első részlete annak a 9 milliárd eurós makroszintű pénzügyi támogatásnak, amelyet az Európai Bizottság javasolt május közepén Ukrajna újjáépítésére, valamint nemzetközi hitelek visszafizetésére.

Fotó: AFP

A sürgősségi eljárás keretében, 522 igen szavazattal, 17 ellenszavazat és 25 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás szerint a hitel gyors pénzügyi támogatásként szolgál az akut finanszírozási igények kielégítésére, és biztosítja az ukrán állam funkcióinak folyamatos működését. Közölték, hogy Ukrajna finanszírozási igényei az orosz invázió miatt megnövekedtek: az utakban, hidakban, gyárakban, lakóházakban, kórházakban és más infrastruktúrákban okozott hatalmas károk mellett az ország elvesztette hozzáférését a nemzetközi pénzügyi piacokhoz is. Ennek eredményeként Ukrajnának 37,3 milliárd eurója hiányzik a 2022-es finanszírozási igények kielégítésére a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint - írták.

A most bejelentett támogatás kifizetésére egy részletben kerül sor, ha felhasználása megfelel az uniós elvárásoknak, beleértve a fokozott átláthatóságot és a felhasználásáról szóló jelentéstételt. A támogatás nyújtásának az is előfeltétele, hogy Ukrajna tiszteletben tartsa a hatékony demokratikus mechanizmusokat - szögezték le. Az uniós költségvetés kivételesen a kamatköltségeket is finanszírozza.

 

támogatás Ukrajna hitel Parlament EP
Kapcsolódó cikkek