A lengyel bankok különadókat kaphatnak a nyakukba, ha nem hajlandóak emelni a lakossági betéti kamatokat – jelentette ki Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó párt vezetője. Ezzel tovább fokozódik a hitelintézeteken a kormányzati nyomás, amely azt célozza, hogy a növekvő hitelkamatokon elért profitból a megtakarítók is részesüljenek – írja a Reuters.

Daily Life In Gdansk
Fotó: NurPhoto via AFP

Kaczynski hangsúlyozta, hogy egy olyan betéti kamatrátát kellene a bankoknak megszabniuk, amely ugyan alacsonyabb az inflációnál, ám a háztartások megtakarításaira nézve mérsékelné a veszteségeket. 

Ha ezt nem lépik meg a bankok, akkor jöhet az extraprofitadó - fogalmazott a politikus. 

A lengyel monetáris tanács júniusi kamatdöntő ülésén 75 bázisponttal 6 százalékra emelte az irányadó rátát, ami a hitelek költségeit 2008 óta nem látott magas szintre tolta. A jegybank már akkor jelezte, hogy júliusban újabb szigorítás következik az egyre magasabb fékezése érdekében, annak mértéke viszont alacsonyabb, 50 bázispontos lehet. 

Ez sem jó hír ugyanakkor a háztartásoknak, hiszen Lengyelországban a lakosság többségének még mindig változó kamatozású hitele van. 

Korábban Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is kritizálta a bankokat amiért alacsonyan tartják a betéti kamatokat, hangsúlyozva, hogy a kormány lépéseket tervez, hogy jobb belátásra bírja őket. 

Kérdés azonban, hogy tud-e fékezni a jegybank? Júniusban ugyanis negyed évszázados csúcsra emelkedett az éves infláció Lengyelországban, a fogyasztói árak 15,6 százalékkal nőttek éves összevetésben. A PKO Bank elemzői ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy minden további fél százaléknál nagyobb mértékű kamatemelés már jelentős kockázatokat hordoz a gazdasági növekedésre nézve.