Anomáliát lát a kereskedelmi bankok kamatainak alakulásában a lengyel kormány, és még ad némi időt nekik a korrekcióra, de ha ez nem történik meg, akkor szabályozói intézkedésekhez nyúl – jelentette a Rzeczpospolita napilap, Piotr Müller kormányszóvivő Radió Plusnak adott nyilatkozatát idézve.

Arra a kérdésre, hogy mennyi időt hagynak a bankoknak, a kormányszóvivő azt felelte: Mateusz Morawiecki miniszterelnök a jövő héten találkozik a bankszektor szakértőivel találkozik, hogy megbeszéljék, miképp lehet megoldani a problémát szabályozói intézkedés nélkül. 

Poland's Prime Minister Mateusz Morawiecki talks to the press as he arrives for the second day of a European Union (EU) summit at the EU Headquarters, in Brussels on March 25, 2022. (Photo by Ludovic MARIN / AFP)
Fotó: LUDOVIC MARIN / AFP

Müller a hitelek és a betétek kamatainak alakulása közt lát hibás kapcsolatot, ami csak arra utalhat, hogy a betéti kamatok emelkedése nem követi a hitelekét.

Még egy nap sem telt el a lengyel nemzeti bank legutóbbi kamatemelése óta: az irányadó kamat 75 bázisponttal 5,25 százalékra emelkedett. A magyar és cseh központi bankhoz hasonlóan a lengyelek is több százalékponttal tolták feljebb a fő kamatot, hogy megküzdjenek az inflációval. A kamatszigorítás egyik fő csatornája, ha úgy csökken az áremelkedéseket hajtó forgalomban lévő pénz mennyisége, hogy a hitelek drágulnak, a betétekbe pedig több pénzt vonzanak a magasabb kamatok. A kettőből Lengyelországban csak az első valósult meg, ez vezetett a szemöldökök felvonásához a kormányon belül.

Korábban a magyar jegybank is panaszkodott arról, hogy ez a "monetáris transzmisszió" nem jól működik, mert a bankok vonakodnak megemelni betéti kamataikat. Az MNB legújabb, márciusi adatai szerint a kamatszigorítás hatására már emelkednek a háztartások betéti kamatai is: az új szerződések átlagos kamatlába az év harmadik hónapjában 3,33 százalék volt, 1,12 százaléponttal magasabb, mint februárban.