Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szerint ugyan valóban lassul az amerikai gazdaság növekedése, és fennáll a kockázata, ám az utóbbi azért nem elkerülhetetlen. 

Az erős amerikai munkaerő-felvételi számok és a fogyasztói kiadások azt mutatják, hogy az amerikai gazdaság jelenleg nincs recesszióban

– mondta az NBC Meet the Press című műsorában.

Az amerikai munkaerő-felvétel valóban erőteljes maradt júniusban is, 372 ezer új munkahely jött létre, a munkanélküliségi ráta pedig 3,6 százalékon maradt. Ez volt a negyedik egymást követő hónap, amikor az új munkahelyek száma meghaladta a 350 ezret. „Ez nem egy recesszióban lévő gazdaság” – hangsúlyozta Yellen, aki korábban a jegybak szerepét betöltő Federal Reserve elnöke volt. 

De egy átmeneti időszakban vagyunk, amikor a növekedés lassul, ez szükséges és helyénvaló

– tette hozzá. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a legfrissebb adatok szerint puhulni kezd a hiszen a nyolc hónapja mért legmagasabb szintre ugrott a munkanélküli-segélyre benyújtott új kérelmek száma.

Yellen
Fotó: Nicholas Kamm / AFP


Yellen elismerte, hogy az „túlságosan magas”, 

és a Fed legutóbbi kamatemelései segítettek visszafogni a magasra szökő árakat. Az üzemanyagok árát pedig az fogta némileg vissza, hogy a kormányzat olajat ad el a stratégiai kőolajtartalékból. „Láttuk, hogy a benzinárak csak az elmúlt hetekben körülbelül 50 centtel csökkentek gallononként, és ennek még javulnia kell” – fogalmazott. Reményét fejezte ki, hogy a központi bank eléggé le tudja hűteni a gazdaságot ahhoz, hogy az árak csökkenjenek anélkül, hogy a jelentősen zsugorodna. 

Nem mondom, hogy biztosan elkerüljük a recessziót. De úgy gondolom, van olyan út, amelyen erős marad a munkaerőpiac, és csökken az infláció

– mondta.

Az amerikai GDP az első negyedévben éves szinten 1,6 százalékkal zsugorodott, és a Reuters által megkérdezett közgazdászok szerint a csütörtökön nyilvánosságra hozandó újabb adat a második negyedévben csak 0,4 százalékos növekedést mutat. Az atlantai Fed GDPNow kalkulátora ennél nagyobb, 1,6 százalékos éves szintű gazdasági visszaesést prognosztizál, és rossz hírt üzen az amerikai gazdaság állapotáról a világ második legnagyobb vulkánjánál működő obszervatórium is.

Yellen szerint azonban, még ha negatív lesz is a második negyedéves GDP-adat, az nem jelezné a recesszió kialakulását, tekintettel az erős munkaerőpiacra és keresletre. „A recesszió a gazdaság széles körű gyengesége. Ezt most nem látjuk” – hangsúlyozta.