Sötét képet fest a globális gazdaságról a világ második legnagyobb vulkánján, a Mauna Loán található obszervatórium, amely a légkörben lévő szén-dioxidot méri. A MarketWatch legutóbb áprilisban ismertette az ott nyert adatokat, és akkor a 12 hónapos átlagban bekövetkezett szintcsökkenés megelőzte az olyan gazdaságilag érzékeny nyersanyagok árának zuhanását, mint az olaj és a réz.
Az internetes portál beszámolója szerint most az a hír érkezett a vulkánról, hogy 

a szén-dioxid felhalmozódásának üteme júniusban a 2008-as globális pénzügyi válság kezdetén jellemző szintre csökkent.
 

Mauna Loa Solar Observatory
Fotó: Global Monitoring Laboratory

Az április adatokat magyarázta, hogy az Oroszország ellen az ukrajnai invázió miatt bevezetett nyugati szankciók megzavarták a globális energiaáramlást. Ráadásul az év elején a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására bevezetett kínai korlátozások is erősen visszafogták a világ második számú gazdaságának tevékenységét.
Mostanra azonban Kína számos ilyen korlátozást feloldott, megélénkült a közúti szállítás és a kikötői aktivitás az országban. 

A MarketWatch elemzése szerint a legutóbbi visszaesés valószínű okozója az amerikai gazdaság lehet. Ez összhangban van a gazdasági aktivitás hagyományosabb mérőszámaival is, az atlantai Fed GDPNow kalkulátora például a második negyedévre 1,6 százalékos éves szintű gazdasági visszaesést prognosztizál a világ legnagyobb gazdaságában.
Erre a következtetésre jutott a Political Calculations blog is, amely rendszeresen beszámol a megfigyelőközpont adatairól. „Úgy gondoljuk, hogy a 2022. júniusi visszaesés esetleg a világ más részein tapasztalható gazdasági aktivitás csökkenésével magyarázható. Erős jelek utalnak például arra, hogy az Egyesült Államok reálgazdasága 2022 második negyedévében zsugorodott, ami ellensúlyozná a kínai gazdaság pozitív júniusi GDP-növekedését” – írták.