„Lehet értelme” – kommentálta a német kancellár a három, az eredeti tervek szerint az idén leállítandó német atomerőmű üzemidejének meghosszabbítására vonatkozó kérdést Berlinben. 

A kancellár szerint a három erőmű ugyan csak „kis részét” adja a teljes német villamosenergia-termelő kapacitásnak, viszont „továbbra is lehet értelme” annak, hogy hosszabb távon is üzemben maradjanak. 

A kancellár hangsúlyozta, hogy az energiarendszert felügyelő hatóságok „levonják majd a következtetést” a jelenleg is folyó stressztesztekből.  

Chancellor Scholz at Siemens Energy Nord Stream gas turbine
Fotó: Bernd Thissen/AFP

Olaf Scholz német kancellár szerdán ismét Moszkvát hibáztatta az Északi Áramlat 1. gázvezeték gázturbinájának késedelmes visszaszállításáért. A berendezést a Siemens gyártotta, és Kanadában szervizelték, de azóta is Németországban rekedt. „A turbina működik – mondta Scholz a Siemens Energy mülheimi gyárában tett látogatásán. – Bármikor elszállítható és használható. Semmilyen technikai oka nincs a gázszállítási szerződések nemteljesítésének – tette hozzá. 

A három atomerőmű kérdése a hárompárti német kormánykoalíció egyik szakítópróbája. 

A legkisebb kormánypárt, a liberális szabaddemokraták hosszú távon is üzemben tartanák az erőműveket. Scholz pártja, a szociáldemokraták, valamint a Zöldek viszont ellenzik ezt. 

A kancellár már korábban is jelezte, hogy erőfeszítéseket tesz a konszenzus elérése érdekében. Szerinte néhány tartománynak, például Bajorországnak szüksége van az atomenergiára, ugyanis el van maradva az alternatív energiaforrások, például a szélerőművek telepítésében. „Ezt is számításba kell vennünk” – közölte.  

Németország korábban exportált villamos energiát – például Franciaországba, ahol most az EDF a hőség miatt csökkentetni kényszerült az atomerőművek termelését.