Folytatódtak a Tajvan körüli kínai hadgyakorlatok kedden, a tajpeji külügyminiszter szerint Peking a sziget invázióját készíti elő.

Joseph Wu sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Tajvant nem lehet megfélemlíteni.

A tárcavezető nemzetközi támogatást kért a Tajvani-szoros békéjének és biztonságának megőrzése érdekében, és a nemzetközi jog súlyos megsértésének nevezte a sziget körüli műveleteket.

Kína az elmúlt napokban többször átlépte a szoros középvonalát, amely eddig de facto határként működött a felek között. A vonalat az Egyesült Államok húzta meg egyoldalúan a hidegháború alatt, és Peking hivatalosan sohasem ismerte el.

A Taiwanese military vessel patrols near the east coast in Yilan county on August 7, 2022. - Taiwan accused the Chinese army of simulating an attack on its main island on August 6, as Beijing continued its retaliation for US House Speaker Nancy Pelosi's Taipei visit. (Photo by Sam Yeh / AFP)
Fotó: Sam Yeh/AFP

Wu azt állította, hogy Kína ürügyet keresett, hogy hadgyakorlatozhasson, és ez most éppen Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása volt. Úgy véli, hogy Kína másképpen nem lett volna képes rá, hogy ilyen rövid idő alatt előkészítse a drónokat, a kibertámadásokat és a dezinformációs kampányt.

Peking múlt csütörtökön, Nancy Pelosi amerikai házelnök tajpeji látogatása után kezdett hadgyakorlatokat a sziget körül.

A manőverek eredetileg vasárnapig tartottak volna, de a kínai hadsereg keleti parancsnoksága hétfőn közölte, hogy folytatják a hadgyakorlatokat a tengeri hadviselésre és a tengeralattjáró-elhárításra koncentrálva. Kedden újra meghosszabbították a műveleteket, és a blokád, valamint az utánpótlási vonalak fenntartása került azok középpontjába.

Wu jelezte, hogy Kína az átfogó manőverek mellett kibertámadásokkal, dezinformációs kampánnyal és gazdasági nyomásgyakorlással próbálja gyengíteni a tajvaniak morálját.

KEELUNG, TAIWAN - AUGUST 07:  A man takes picture at the harbour where Taiwanese Navy warships are anchored on August 07, 2022 in Keelung, Taiwan. Taiwan remained tense after Speaker of the U.S. House Of Representatives Nancy Pelosi visited earlier this week, as part of a tour of Asia aimed at reassuring allies in the region. China has been conducting live-fire drills in waters close to those claimed by Taiwan in response.
Fotó: Getty Images

Eközben Tajvan hadgyakorlatba kezdett a sziget déli részén kedden, és tüzérségi gyakorlatokat hajtott végre éleslőszerrel. Tajpej július végén jelentette be a műveleteket.

Van esélye Tajvannak Kína ellen? Így néznek ki az erőviszonyok a Tajvani-szoros két partján

Hiába fejlett technológiailag Tajvan, hadereje eltörpül a kínai sereg mellett.

Joe Biden amerikai elnök hétfőn elmondta: aggódik Kína tevékenysége miatt, de nem gondolja, hogy Peking tovább menne. Egy magas rangú washingtoni védelmi tisztségviselő szerint a következő két évben nem kell azzal számolni, hogy Kína megpróbálná megszállni Tajvant.

Kína korábban leszögezte: kész erővel megszerezni a szigetet, amelyet saját részének tekint. Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő hétfőn aláhúzta: Kína normál hadgyakorlatokat hajt végre vizein nyílt, átlátható és szakszerű módon. A szóvivő megjegyezte, hogy Tajvan Kína része.