A globális éllovasából annak ellenzőjévé válhat az Egyesült Királyság a Boris Johnson lemondását követő belpolitikai folyamatok eredményeként – hívta fel a VG figyelmét Czoboly Gergely, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda adószakértője.

Artist Ciaran Gallagher puts the finishing touches to a new mural in Belfast city centre , depicting contenders to become the country's next Prime minister and leader of the Conservative party Britain's former Chancellor to the Exchequer Rishi Sunak (L) and British Foreign Secretary Liz Truss (R) dressed up as boxers, ahead of the election of September 5, 2022. (Photo by Paul Faith / AFP)
Fotó: Paul Faith / AFP

Pedig az Egyesült Királyság Franciaországgal, Németországgal és az Egyesült Államokkal együtt a globális minimumadó egyik legfőbb támogatója volt a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tárgyalásai során, amivel hozzájárult ahhoz, hogy az OECD 2-es pilléreként elnevezett adótípus modellszabályozása rekordidő alatt elkészült, és a bevezetése adózási kérdésekben még nem látott mértékű diplomáciai támogatást kapott. Czoboly Gergely megjegyezte, mivel az OECD-ben elfogadott modellszabályok csak mintaként szolgálnak, azokat az egyes államok belső adószabályaiba át kell még ültetni ahhoz, hogy alkalmazhatókká váljanak,

 

ez pedig sokkal vontatottabban alakult, mint azt az OECD-s megállapodás széles körű támogatása alapján sejteni lehetett.

 

Az Európai Unióban előbb Lengyelország, majd Magyarország vétója miatt akadtak el a tárgyalások az elmúlt hónapokban, a folytatás a nyári szünet után várható. Bár egyes nyilatkozatok szerint az EU mérlegeli annak a lehetőségét, hogy Magyarország nélkül vezeti be a globális minimumadót, a VG-nek nyilatkozó adószakértő szerint ez jogellenes lehet.

Dél-Korea és Svájc mellett Nagy-Britannia az elsők között tette közzé az implementációs törvény tervezetét, de Boris Johnson távozása fordulatot jelenthet. Megkezdődött a versengés a miniszterelnöki pozícióért, Liz Truss külügyminiszter és Rishi Sunak volt pénzügyminiszter pedig egymásra licitál az adócsökkentés tekintetében, ami megkérdőjelezi a globális minimumadó bevezetésének esélyeit.

Contender to become the country's next Prime minister and leader of the Conservative party Britain's former Chancellor to the Exchequer Rishi Sunak speaks during a Conservative Party Hustings event in Belfast, on August 17, 2022. (Photo by Paul Faith / AFP)
Fotó: Paul Faith / AFP

Éhezés és fagyoskodás vár a britekre a télen

A brit családok harmada fog fagyoskodni a télen az egyre súlyosbodó megélhetési válság miatt, a segítségre azonban várniuk kell, míg megválasztják Boris Johnson utódját.

Az Egyesült Királyságban nem ezek az első jelzések arra vonatkozóan, hogy a globális adóversenyben nem csendőrként, hanem versenyzőként kíván a szigetország részt venni

– hangsúlyozta Czoboly Gergely. A szakember megjegyezte, nem várható, hogy az Egyesült Királysággal szemben is olyan határozott diplomáciai lépéseket tesznek az amerikaiak, mint az irányelvet részben a szomszédban dúló háború miatt nyíltan elutasító Magyarországgal szemben, amikor a kettős adóztatási egyezmény felmondásával reagáltak. Ugyanakkor a globális minimumadót támogató Biden-adminisztráció belpolitikai esélyeit rombolná, ha az Egyesült Királyság kihátrálna az OECD-s alkuból, úgyhogy bizonyos szintű politikai nyomásgyakorlás az irányukba sem kizárt.

Az amerikaiaknak fontosabb az adóegyezmény, mint Magyarországnak

Az EY adószakértői szerint a jogbiztonság megteremtése inkább érdeke az USA-beli társaságoknak.

Az adószakértő hozzátette: az uniós irányelv elfogadásának esélyeire az Egyesült Királyságnak korlátozottabb ráhatása van, hiszen a szabályok legelhivatottabb támogatói éppen Franciaország és Németország, a két ország pedig bizonyára a britek esetleges kihátrálása ellenére is törekszik majd a globális minimumadó bevezetésére. Mivel a szabályok logikája alapján a minimumadó hatásait akkor is érvényesítik a brit cégeken, ha az Egyesült Királyság be sem vezeti, ezért az EU-s fejlemények lépéskényszerbe hozhatják a szigetország jogalkotóit is.

628297836 Close up of the new water proof polymer five pound note, showing the head of Sir Winston Churchill on the reverse side.
Fotó: jax10289 / Getty Images