A stabil magánfogyasztásnak köszönhetően a japán évesített szinten 2,2 százalékkal bővült a második negyedévben a hétfőn nyilvánosságra hozott előzetes adatok szerint. Ez ugyan gyorsabb ütem az előző három hónap 0,1 százalékos növekedésénél, de elmarad a 2,5 százalékos elemzői várakozásoktól. 

A növekedést nagyrészt a GDP több mint felét kitevő magánfogyasztás 1,1 százalékos emelkedése eredményezte, bár az is elmaradt az 1,3 százalékos bővülésre vonatkozó piaci előrejelzésektől.


A beruházási kiadások 1,4 százalékkal nőttek, meghaladva a 0,9 százalékos előrejelzéseket. A külső kereslet viszont nem járult hozzá a gazdaság bővüléséhez, és nem is csökkentette, szemben a 0,1 százalékpontos hozzájárulásra vonatkozó előrejelzéssel. 

Japan,Flag,,Stock,Market,,Exchange,Economy,And,Trade,,Oil,Production,
Fotó: Shutterstock


A folyamatos bővülés annak a jele, hogy a világ harmadik legnagyobb gazdasága végre megkezdte a megkésett kilábalást a koronavírus-járvány okozta visszaesésből. A szigetország ezen a téren eddig elmaradt a többi nagy gazdaságtól, méghozzá éppen a gyenge lakossági fogyasztás miatt, ami arra kényszerítette a Bank of Japant, hogy ne kövesse a többi jegybank példáját a monetáris szigorításban. A Reuters értékelése szerint a politikai döntéshozók azt remélik, hogy a felgyülemlett kereslet alátámasztja a fogyasztást mindaddig, amíg a bérek annyira megemelkednek, hogy kiegyenlítik a növekvő megélhetési költségeket. 

Elemzők szerint azonban kétséges, hogy a vállalatok emelni fogják-e a fizetéseket egy olyan időszakban, amikor egyre nő a globális kereslet lassulásának kockázata.


A további gazdasági növekedési kilátások is bizonytalanok az újabb járványgócok megjelenése, az ellátási láncokban tapasztalható fennakadások és az emelkedő nyersanyagárak miatt, amelyek növelik a háztartások megélhetési költségeit. Takeda Acusi, az Itochu Economic Research Institute vezető közgazdásza arra számít, hogy a fogyasztás és a beruházási kiadások hajtják majd a gazdaságot a harmadik negyedévben is, a lendület azonban nem biztos, hogy olyan erős lesz, mint az előző három hónapban, mivel az emelkedő visszafogja a háztartások kiadásait. „Miközben a belföldi kereslet tovább bővülhet, a csökkenő fékezheti Japán talpra állását” – mondta a hírügynökségnek.