Az idei első fél évben 44 százalékkal, 15,437 milliárd euróra nőtt Románia külkereskedelmi mérlegének hiánya a tavalyi év azonos időszakához mérten – közölte kedden a román országos statisztikai intézet.

A vizsgált időszakban a kivitel csaknem 24 százalékkal, 44,782 milliárd euróra nőtt, a behozatal pedig csaknem 29 százalékkal, 60,219 milliárd euróra emelkedett. A külkereskedelmi mérleg hiánya abszolút értékben 4,740 milliárd euróval volt nagyobb, mint tavaly a január és június közötti időszakban.

Comvex SA's Shipping Operations at Romania's Premier Black Sea Port
Fotó: Getty Images

Júniusban az csaknem 26 százalékkal, 7,864 milliárd euróra nőtt, míg az 30 százalékkal, 10,554 milliárd euróra gyorsult, a külkereskedelmi mérleg hiánya elérte a 2,689 milliárd eurót.

Románia külkereskedelmének csaknem 73 százalékát az tagállamaival bonyolítja le. Az első öt hónapban a kivitel 42 százalékát és a behozatal 32 százalékát autók és szállítási eszközök tették ki, mindkét oldalon ezek képezték a legnagyobb arányt.

Tavaly egész évben 5,301 milliárd euróval, csaknem 29 százalékkal, 23,698 milliárd euróra nőtt a deficit az előző évhez mérten.

A lej pedig jobban tartja magát, mint a forint: és itt van a magyarázat

A bölcselkedőknek, akik szerint egy gazdaság erejét mutatja a devizájának az árfolyama, itt egy ellenpélda: a román lej. Miközben a régió devizái sorban elesnek, a lej szilárdan ül a nyeregben, de nem azért, mert a román gazdaság mindenkit leköröz.