A legnagyobb kínai csipgyártó vállalat, az SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corp.) bejelentette, hogy keretmegállapodást írt alá egy 7,5 milliárd dolláros beruházásról új gyár építésére az ország északkeleti részében fekvő Tiencsinben – adta hírül a Reuters.

Stone,/,Uk,-,July,8,2020:,Smic,Logo,On
Fotó: Shutterstock

A grandiózus tervek a sanghaji székhelyű vállalat folyamatos terjeszkedésére utalnak. Bár a cég amerikai szankciók kereszttüzébe került, mivel a hírek szerint szoros kapcsolatban áll a kínai hadsereggel, a vállalat ezt mindvégig tagadta.

Az SMIC terjeszkedése kulcsfontosságú része Kína azon stratégiájának, hogy kiépítse saját csipszektorát, és önellátóvá váljon ezen a téren.

Peking számára ez különösen fontos azok után, hogy egyre inkább kiélezetté válik a konfliktus Tajvannal , amely a világ első számú csipgyártója, ráadásul a kínai nagy része is a szigetországból származik. Kína a saját részének tekinti a szigetet, és egyre gyakrabban utal rá, hogy a két területnek újból egyesülnie kellene.

Tajvan titkos fegyvere megóvhatja a szigetet Peking haragjától

A szigeten található a világ legfejlettebb félvezetőit gyártó kapacitás több mint 90 százaléka, a TSMC bevételének azonban csak minimális hányada származik Kínából.

A bejelentés szerint az új gyár termelési kapacitása százezer darab olyan, 12 hüvelykes csip lesz havonta, amely a 28 és 180 nanométer közötti technológiai csomópontokat szolgálja ki.

Az új üzemet az SMIC leányvállalata Tiencsin Hszicsing kerületének kormányával közösen fogja működtetni, az induló alaptőke 5 milliárd dollár lesz.

Azt nem közölték, hogy a gyár mikor kezdi majd meg a termelést.

A részben kormányzati forrásokból támogatott SMIC Kína vezető csipgyártója. Bár a legmodernebb csipeket gyártja, a technológiai képességek és a piaci részesedés tekintetében jócskán elmarad a Taiwan Semiconductor Manufacturing mögött. Kína azonban nemcsak Tajvannal, hanem az Egyesült Államokkal is verseng a csiptechnológiához való hozzáférésért és a fejlesztéséért.

Az SMIC 2020 végén jelentette be, hogy gyárat épít Pekingben, majd tavaly közölte, hogy új üzemet létesít Sencsenben és Sanghajban is. A tiencsini gyár lesz a negyedik, amelyet a vállalat Kínában épít.

Washington 2020 végén vezette be a szankciókat az SMIC ellen,

amelyek megakadályozták a cég hozzáférését bizonyos gyártóeszközökhöz, és gyakorlatilag ellehetetlenítették a vállalat számára a 7 nanométeres technológiai csomópontok felhasználásával előállított csipek gyártását. Az utóbbi időben azonban iparági szereplők találtak arra utaló jeleket, hogy az SMIC-nek sikerült az iparági szabványnak megfelelő és fejlett 7 nanométeres csipeket előállítania és gyártania.