Szerdán karbantartás miatt ismét leáll három napra az Északi Áramlat 1. gázvezeték, és Németországnak szembe kell néznie azzal a „keserű valósággal”, hogy Oroszország a munka végeztével nem fogja helyreállítani az országba irányuló gázszállításokat – figyelmeztetett Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter. Európa azonban jó ütemben készül a korlátozott orosz gázellátásra és a magas energiaárakra, a tárolókat gyorsabban töltik fel a Brüsszel által előírtnál. A tagállamoknak november elejére 80 százalékos feltöltöttséget kell elérniük, ehhez képest az már augusztus 27-én 79,4 százalék volt – derült ki a Gas Infrastructure Europe (GIE) uniós nyilvántartás adatbázisából. 

Fotó: Sascha Schuermann / AFP


Portugáliában tele vannak a tárolók, és a feltöltöttség Lengyelországban is megközelíti a 100 százalékot. Franciaország 90, Olaszország és Németország 80 százalék fölött tart, Bulgáriában 60 százalékon állnak. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint a magyar tárolók töltöttségi szintje 61,31 százalékos, fogyasztásarányos feltöltöttségben viszont uniós összehasonlításban a negyedik legjobb. A magas gáztároló-kapacitásnak köszönhetően hétfőn 

március óta a legnagyobb mértékben csökkentek az európai gázárak, bár így is hatszor olyan magasak, mint egy éve. 

A Kárpáti Igaz Szó tudósítása szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is felajánlott 12 milliárd köbméteres tárolókapacitást az EU-nak.

Az Európában irányadó TTF holland gáztőzsdén a határidős jegyzésekben kedden 285 és 245 euró között mozgott egy megawattórányi gáz ára.
A gáztárolás segít enyhíteni az ellátási sokkokat, és biztosítja a télen elfogyasztott tüzelőanyag mintegy 25-30 százalékát, így a nagyobb tartalékok révén az uniós országok valamivel jobb helyzetben vannak, mint amilyenre korábban számítottak. Ráadásul a jövő hétre már kisebb hőséget prognosztizálnak a meteorológusok Kelet-Európában és az Ibériai-félsziget egy részén, így több energiát lehet megspórolni, mivel kevesebb légkondicionáló működik. 

gas price increase, euro banknotes burn in the gas flame, symbolic concept for for rising energy costs, money in the fire, close-up
Fotó: Winyuu / Getty Images


Németország azonban még száz százalékig feltöltött tárolókkal sem képes kihúzni a telet, ha nem jön gáz Oroszországból – figyelmeztetett korábban Klaus Müller, a német hálózatot szabályozó hatóság (Bundesnetzagentur) vezetője. 

Európa legnagyobb gazdasága és energiaimportőre újraindítja a szénerőműveket, hogy spóroljon a gázzal, és új infrastruktúrát épít ki LNG-szállítmányok fogadására. 

Franciaországban Elisabeth Borne miniszterelnök az energiafelhasználás csökkentésére szólította fel a vállalkozásokat, hogy a télen ne kelljen korlátozásokat bevezetni, ha Oroszország leállítja a gázszállításokat. 

Egyik napról a másikra brutális gázkimaradások lehetnek, súlyos gazdasági és társadalmi következményekkel

– idézte a Bloomberg a kormányfőt. Az ország legnagyobb gázszolgáltatója, az Engie ügyvezető alelnöke, Claire Waysand szerint a gáztárolók feltöltöttségének köszönhetően Franciaországnak elegendő fűtőanyaggal kell majd rendelkeznie ahhoz, hogy megbirkózzon egy átlagos hőmérsékletű téllel. Azzal azonban valószínűleg nem számolt, hogy a Gazprom a szerződéssel kapcsolatos nézeteltérések miatt keddtől csökkenti az Engie-nek szánt gáz mennyiségét.

 

A hollandok már spórolnak a gázzal

A holland földgázfelhasználás 25 százalékkal csökkent 2022 első hat hónapjában – közölte kedden a kormány statisztikai hivatala (CBS). A magas árak miatt a nehézipar és a termelő vállalatok csökkentették a legnagyobb mértékben a fogyasztást. A felhasználás mintegy 17,6 milliárd köbméter volt a tavaly első félévi 23,5 milliárd köbméter után, kevesebb gáz érkezett Németországból vezetéken és sokkal több hajóval, cseppfolyósított földgáz formájában. A vegyipar gázfelhasználása 32, az áramtermelésé 28, az üvegházaké 23, a háztartásoké mintegy 16 százalékkal csökkent.