A Brit Verseny- és Piacfelügyelet (CMA) szerdán ideiglenesen jóváhagyta az Avast és a Norton vírusirtók fúzióját, mivel az nem korlátozza a piaci versenyt – írja a Financial Times.

A CMA márciusban még azt mondta, hogy aggódik az egyesülés miatt, mivel az csökkentené a versenyt és növelné a fogyasztói árakat. A versenyhatóság az első vizsgálat során megállapította, hogy a riválisok hiánya rosszabb üzletet eredményezhet a fogyasztók számára, amikor kiberbiztonsági szoftvereket keresnek. Szerdán azonban a CMA közölte, hogy egy részletesebb elemzés után arra a következtetésre jutott, hogy az egyesült vállalkozás versenyben áll a McAfee és egy sor más szolgáltatóval, így nincs akadálya az üzletnek. A felügyelő hatóság az érdekelt felek válaszait fogadja el, mielőtt szeptemberben végleges jelentést tesz közzé. A NortonLifeLock közölte, hogy együtt kíván működni a a hatósággal és a CMA ütemterve szerint szeptember második hetében lehetséges pontot tenni az ügylet végére. A vállalatok eredetileg áprilisban szerették volna lezárni a fúziót.

Miután további információkat gyűjtöttünk az érintett vállalatoktól és más ágazati szereplőktől, jelenleg elégedettek vagyunk azzal, hogy ez az egyesülés nem rontja a fogyasztók rendelkezésére álló lehetőségeket. Ezért ideiglenesen arra a következtetésre jutottunk, hogy az ügylet folytatható – mondta Kirstin Baker, a CMA vizsgálati csoportjának elnöke. A korábban bejelentett, készpénzzel és részvényekkel végrehajtott tranzakció az Avastot 8,1 és 8,6 milliárd dollár közötti összegre értékelte, és egy olyan üzletágat hozott volna létre, amely 500 millió ügyfélnek értékesít biztonsági szoftvereket.

A versenyhatóság szerdán azt mondta, hogy a kiberbiztonság egy gyorsan fejlődő piac, hozzátéve, hogy a fizetős és ingyenes szolgáltatások szolgáltatói folyamatosan fejlesztik és javítják termékeiket, hogy megfeleljenek a különböző és változó fogyasztói igényeknek.

Avast
Fotó: Shutterstock

A NortonLifeLock vezérigazgatója, Vincent Pilette jelezte, hogy ezer munkahelyet tervez megszüntetni az egyesített csoportból. A megállapodás értelmében az Avast vezérigazgatója, Ondrej Vlce lesz az egyesített vállalkozás elnöke.

Korábban az Egyesült Államokban, Spanyolországban és Németországban is rábólintottak a hatóságok a fúzióra.

Egyre zsúfoltabb a vírusirtók piaca

Az ügylet révén a kibővített vállalkozás nagyobb befolyást nyer az egyre zsúfoltabb piacon.  A prágai székhelyű Avastot az 1980-as években alapították, ingyenes és fizetős szolgáltatást is nyújtanak. A cég a kibervédelmi piacon a maroknyi domináns vállalkozás egyikévé vált, az ingyenes megoldások terén egyértelműen piacvezetők. Ezt részben azzal érték el, hogy hat éve éppen az Avast vásárolta fel legnagyobb, ingyenesen használható riválisát, az AVG-t.

A NortonLifeLoc tulajdonában álló Norton  pedig a kibervédelmi szegmens legnagyobb szereplője. Az egyesülés után félmilliárd felhasználóval rendelkeznek, hasonló számokkal az amerikai McAfee büszkélkedhet. Közben a Microsoft is beszállt a versengésbe és hozzáadja az operációs rendszereihez Windows Defender nevű saját megoldását.

Igen jelentős szereplő még az orosz Kaspersky, azonban a programot az elmúlt években azzal vádolták nyugati tisztviselők és politikusok, hogy Moszkvának kémkedik, amit a cég rendre visszautasított. Mindenesetre a vádak nem tettek jót a vállalat hírnevének.

A Grand View Research tanulmánya szerint a globális kiberbiztonsági piac mérete 2030-ra várhatóan eléri az 500 milliárd dollárt. A kibertámadások számának növekedése a világjárvány idején a kiberbiztonsági megoldások iránti keresletet 2020-ban is magasan tartotta. A szerzők szerint a tendencia folytatódni fog, egyrészt a hackertámadások fokozódása, másrészt a digitalizáció terjedése miatt. Azonban a hírek alapján egyre kevesebb szereplő fog osztozkodni az egyre nagyobb piacon.