Az elemzői várakozások szerint szeptember 8-i kamatdöntő ülésén minimum a múlt havi 50 bázispontos kamatemelésről dönt az Európai Központi Bank (EKB). A döntéshozók között a szigorúbb monetáris politika hívei (a héják) viszont már jó előre a 75 bázispontos szigorítás mellett érvelnek.

European Central Bank in the evening, 19 August 2022, Hessen, Frankfurt/Main: The headquarters of the European Central Bank (ECB) reflects the last evening light over the illuminated Main bridges. (Shot with longer exposure time and zoom effect). Photo: Frank Rumpenhorst/dpa (Photo by FRANK RUMPENHORST / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Az EKB frankfurti székháza – minden a kamatemelés irányába mutat. Fotó: Frank Rumpenhorst / AFP

Az alaphangot Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke adta meg a Jackson Hole-ban tartott múlt heti konferencián. Powell röviden és határozottan beszélt, az letörésének „kínjaira” hívta fel a figyelmet. A piac vette is a üzenetet: még jó darabig marad a szigorú monetáris politika a tengerentúlon, estek is a tőzsdeindexek a magas, és minden bizonnyal tovább emelkedő kamatszint miatt. Hasonló hangvételt ütött meg az utóbbi időben tett nyilatkozataiban az EKB kamatokról döntő testületének 11 tagjának többsége – ők szintén ott voltak az amerikai síparadicsomban rendezett pénzügypolitikai dzsemborin.

Inflációs csúcsok sorozatban

A sort a német Isabel Schabel kezdte, arra ösztökélve kollégáit, hogy mutassák meg „erős elkötelezettségüket azzal kapcsolatban, hogy gyorsan leviszik a jegybank inflációs céljára az áremelkedés ütemét”. 

Az eurózóna inflációjáról szerdán jelenik meg a legfrissebb adat, az elemzői előrejelzések szerint augusztusban újabb történelmi csúcsra, 9 százalékra szökhet fel az áremelkedés üteme.

Ez jó távol van van az EKB 2 százalékos céljától, tehát ha Schnabel gyors inflációcsökkentést szeretne, az a nagyobb, 75 bázispontos emelést követelné meg.

 

A döntés azonban keserves lesz, hiszen egyfelől az elszabaduló energia- és élelmiszerárak fűtik az inflációt, másrészt viszont minden egyes kamatemelés növeli annak veszélyét, hogy recesszióba süllyed az eurózóna. Éppen ezt hangsúlyozzák a kevésbé szigorú EKB döntéshozók (galambok), így Philip Lane, az intézmény vezető közgazdásza és Jannisz Szturnarasz, a görög jegybank elnöke. (Egyébként a görög válság idején ő volt az ország pénzügyminisztere.) 

A vártnál nagyobb júliusi  kamatemelés után egy jelentős és befolyásos, ám egyelőre kisebbségben lévő csoport sorakozott fel a szeptemberi 75 bázispontos szigorítás mögé. Schnabel mellett az osztrák Robert Holzman, a holland Klaas Knot, a lett Martins Kazaks is azt az álláspontot képviseli, hogy a minimum az 50 bázispont legyen – áll a Bloomberg összefoglalójában. Persze ilyesmit ebben a helyzetben, amikor – a háború függvényében –akár napról napra is változhat a makrogazdasági helyzet, nyíltan nem mondanak ki. Ők is a jegybankárok manapság szokásos mantráját ismételgetik: adatvezérelt a monetáris politika, vagyis a kamatokról döntő ülésig ismertté váló makrogazdasági adatok határozzák meg a végső döntést. 

Christine Lagarde, 04 November 2019, Berlin: Christine Lagarde, President of the European Central Bank (ECB), is attending the "VDZ Publishers' Night 2019 - Gala of Magazine Publishers" at Deutsche Telekom's Capital Representation. President of the Bundestag Schäuble is awarded the "Honorary Victoria" and Reporters Without Borders the "Golden Victoria 2019 for Press Freedom". VDZ Publishers' Summit and Gala form the largest network event of the Association of German Magazine Publishers (VDZ). Photo: Christoph Soeder/dpa (Photo by Christoph Soeder / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Christine Lagarde, az EKB elnöke – szeptember 8-án nem biztos, hogy mosolyog majd. Fotó: Christoph Soeder / AFP

Az EKB szeptemberben teszi közzé aktuális makro-előrejelzéseinek felülvizsgálatát. A Bloomberg forrásai szerint azonban nem lenne meglepetés, ha a központi bank ismét emelni kényszerülne inflációs előrejelzését: 

2023-ra éves átlagban 5 százalék lehet az új prognózis. 

Ennek tükrében nem meglepő, hogy az általában a „mérsékeltek” táborát erősítő jegybankárok (ilyen például a finn Olli Rehn vagy a francia Francois Villeroy de Galhau) is határozott fellépést sürgetnek. Ez magyarra lefordítva azt jelenti, hogy valószínűleg az 50 bázispontot támogatják.

Elszánt héják

Schnabel és Joachim Nagel, a Bundesbank elnöke viszont elszántak: „Gyakorlatilag nincs más választásunk, mint tovább haladni a normalizáció ösvényén” – értsd mindent meg kell tenni az infláció leszorítása érdekében. Nagel szerint

túl korai még azon gondolkodni, hogy mikor érhet véget a kamatemelési ciklus.

A tét nagy, hiszen ahogy újabb és újabb történelmi csúcsra emelkednek a fogyasztói árak a valutaövezetben, félő, hogy a jegybank hitelessége súlyosan erodálódik. Az emberek egyre kevésbé hiszik el neki, hogy képes kontroll alatt tartani az inflációt. Rehn arra figyelmeztetett, hogy az inflációs várakozások elszabadulnak, „leszakadnak a jegybanki horgonyról”, Kazaks szerint „a második körös hatások lesznek egyre nyilvánvalóbbak”, míg Schnabel arra hívta fel a figyelmet, hogy egy ilyen forgatókönyv költségei „kényelmetlenül magasak lesznek”. 

Kazaks szerint különösen fontos a maginfláció, s ha ez egy adott hónapban vagy negyedévben csökken is, abból nem szabad arra következtetni, hogy az EKB engedhet szigorú álláspontjából.

Mindez az euró árfolyamában is megmutatkozik. A közös európai fizetőeszköz az idén 12 százalékkal gyengül a dollárral szemben, tovább rontva az inflációs kilátásokat. Az eurózóna kereskedelmi partnereinek devizáiból álló, a forgalom nagyságával súlyozott kosárral szemben 4 százalékkal értékelődött le az idén az euró. Az EKB persze folyamatosan hangsúlyozza, hogy a központi banknak nincs árfolyamcélja – persze, melyik jegybankár vallaná ezt be, keringőre hívva fel a devizapiaci spekulánsokat –, de a helyzet azért nyilvánvalóan minimum kényelmetlen a számukra. Rehn meg is engedett egy idevágó megjegyzést magának: 

az árfolyam „jelentős mértékben meghatározza a monetáris politikát”.

Az elmúlt évek kötvényvásárlási és hitelprogramjai bőséges likviditással árasztották el a tőkepiacokat, az EKB 4 ezermilliárd eurónak megfelelő tőkét tolt ki a pénzintézeti rendszerbe. Ha a jelenlegi nulla százalékról megemelkedik a kamatszint, 

a bankok számára racionális stratégia, hogy ennek tetemes részét a minden bizonnyal pozitívvá váló alapkamaton az EKB-nál parkoltatják majd, ami gyakorlatilag kockázatmentes hasznot hoz számukra.

Ezzel a legnagyobb probléma az, hogy rontja a monetáris transzmissziót, vagyis a jegybanki politika lassabban és alacsonyabb hatékonysággal szabályozza a folyamatokat. Nyilvánvaló, hogy ezzel előbb-utóbb kezdeni kell valamit, Rehn jelezte is, hogy a következő EKB-ülésen döntés születhet az ügyben.

A megoldandó kínzó kérdések sorába tartozik az is, hogy 

mi legyen a jegybanknál felhalmozódott kötvényállománnyal.

Az amerikai Fed és a Bank of England már elkezdte csökkenteni kötvényportfólióját, az EKB – szokás szerint – ebben is le van maradva néhány lépéssel. A helyzet bonyolultságát azonban jól jelzi, hogy még a héja tagok is csak valamikor az év vége felé foglalkoznának ezzel a kérdéssel.