A második negyedéves beszámolási időszak több mint felénél az S&P 500 kosarába tartozó vállalatok eredményei a becslések szerint 8,1 százalékkal nőttek az egy évvel korábbi negyedévhez képest, szemben a július eleji 5,6 százalékkal becsléssel – írja a Reuters. A gyorsjelentésekben kimutatott profit mintegy 78 százaléka a meghaladja a Wall Street várakozásait.

A harmadik és negyedik negyedévre vonatkozó profitnövekedési becslések csökkentek, de továbbra is pozitívak. A Refinitiv adatai alapján az S&P 500 cégeinek profitnövekedése 2022 egészére most 8,1 százalék, a júliusi 9,5 százalékos becsléssel szemben.

A befektetők aggódtak, hogy ha a magas és az emelkedő kamatlábak recesszióba taszítják a gazdaságot, akkor a 2022-re vonatkozó nyereségbecslések túl magasak lesznek. A második negyedévben az amerikai majdnem egy százalékkal csökkent. az első negyedéves 1,6 százalékos visszaeséssel így technikai értelemben véve recesszióban van az USA. Az ezzel kapcsolatos aggodalmak az első félév során lejtőre küldték a részvényindexeket. 

Az S&P 500 és a Nasdaq Composite azonban 2020 óta a legnagyobb havi százalékos nyereséggel zárta a júliust, részben a vártnál erősebb nyereségeknek köszönhetően.

Az S&P 500-as vállalatok éves szintű bevételei a negyedévben várhatóan 12,5 százalékkal emelkedtek, szemben a július elején becsült 10,4 százalékkal, a Refinitiv adatai alapján. A vállalati jelentések azt mutatják, hogy a kereslet továbbra is erős, és az eladások kitartanak – jelentette ki Jonathan Golub, a Credit Suisse Securities vezető amerikai részvénystratégája és kvantitatív kutatási vezetője. Szerinte ha azt akarjuk megmondani, hogy milyen a gazdaság állapota, célszerű az eladásokat figyelni.  

NYSE
Fotó: Johannes Eisele /AFP

A múlt hét végén a nehézsúlyú Apple és az Amazon.com kedvező előrejelzései fokozták a befektetők hangulatát, míg két olajvállalat, a Chevron és az Exxon Mobil rekord negyedéves bevételről és profitról számolt be. Az almás cég közölte, hogy az alkatrészhiány enyhül, és az iPhone-ok iránti kereslet továbbra is erős, miközben az Amazon a harmadik negyedéves bevételek megugrását prognosztizálta.

Tény, hogy a korábbi hírek nem mindig voltak túl pozitívak. A Walmart a múlt hét elején felzaklatta a befektetőket, amikor csökkentette az egész évre vonatkozó profitprognózisát, az élelmiszer- és üzemanyagárak emelkedését okolta. Ez aggodalmat keltett a fogyasztók költekezési hajlandóságával, a kiskereskedelmi szektor egészével kapcsolatban. 

Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy a szezon a szokásos mintát követi: a vállalatok gyakran inkább negatívak, mint pozitívak a kilátásaikkal kapcsolatban. Így a következő negyedévekre vonatkozó eredmény-előrejelzések jellemzően csökkennek a beszámolási időszak alatt.