BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mi lesz a német atomerőművekkel?

Németországban továbbra is éles vita van arról, hogy a megmaradt három atomerőmű év végén lejáró működési engedélyét meg kell-e hosszabbítani. A legnagyobb ellenzői ennek továbbra is a Zöldek, miközben szimpatizánsaik 61 százaléka támogatná az erőművek engedélyeinek meghosszabbítását, a teljes lakosságot nézve pedig ez az arány 81 százalék. Az energiaválság küszöbén táncoló németeknél továbbra sincs politikai konszenzus a kérdésben.

Ami néhány hónapja még elképzelhetetlennek tűnt, az most bekövetkezett: a német lakosság 81 százaléka áll a megmaradt három atomerőmű év végén lejáró engedélyének meghosszabbítása mellett. Az ARD DeutschlandTrendben megkérdezettek 41 százaléka hosszabbítaná meg az erőművek működését néhány hónappal, míg szintén 41 százalékuk hosszú távon is hasznosnak találná az atomenergia további felhasználását. A német koalíciós kormányzásban továbbra sincs egyetértés, de nemrég Olaf Scholz kancellár is úgy nyilatkozott, hogy lehet értelme az atomerőművek további használatának.

The Isar Nuclear Power Plant with its cooling tower reflects in the river Isar in Essenbach near Landshut, southern Germany, on August 3, 2022. - German Chancellor Olaf Scholz on August 3, 2022 raised the possibility of keeping nuclear plants going. Extending the lifetime of the plants has set off a heated debate in Germany, where nuclear power has been a source of controversy. Former chancellor Angela Merkel spectacularly decided to ditch atomic energy in 2011 following the Fukushima nuclear disaster in Japan.
Fotó: Christof Stache / AFP

Az engedélyek meghosszabbításának a legnagyobb ellenzői továbbra is a Zöldek politikusai, azonban a párt szimpatizánsai már nem osztják a véleményüket. 

Az ARD felmérése szerint a zöldpárt szavazóinak 61 százaléka támogatná az atomenergia használatát, hét százalékuk akár hosszú távon is.

 Nem volt meggyőző tehát a ZDF kampánya sem, ahol manipulált képekkel próbálták a lakosságot meggyőzni az atomenergia elhagyásáról. 

A német Tagesschau végigvette, mivel járna, ha az atomerőművek engedélyét meghosszabbítanák néhány hónappal vagy két-három évvel, vagy akár korlátlan időtartamra.

Első forgatókönyv: 2023 nyaráig való hosszabbítás

Jövő nyárig elegendő fűtőeleme van a még működő három erőműnek, így ez nem okozhat gondot. Hasznos lenne abból a szempontból is a néhány hónapos hosszabbítás, mivel télen nem termelhető elegendő áram a nap- és a szélenergia segítségével. Ehhez a forgatókönyvhöz módosítani szükséges a német atomtörvényt, valamint tisztázni kellene az engedélyek meghosszabbításával járó biztonsági és felelősségi kérdéseket. 

A bajorországi Isar 2 és a baden-württembergi Neckarwestheim 2 üzemeltetői kijelentették, hogy készek a további működésre. 

A gazdasági minisztérium már felkérte a nagy villamosenergia-hálózatok üzemeltetőit, hogy vizsgálják meg a villamosenergia-ellátás kockázatait különösen nehéz körülmények között, úgynevezett stresszteszt folyamán. Ha az augusztusban véget érő felmérés nagy kockázatokat jelez, akkor az erőművek engedélyeinek meghosszabbításával szembeni politikai ellenállás letörhető. A Tagesschau nyolcvan-kilencven százalékra teszi ennek az esélyét.

Második forgatókönyv: az atomerőművek két-három évig tovább működhetnek

Mind az ellenzékben lévő uniópártok (CDU–CSU), mind a kormányon lévő FDP ezt a szcenáriót támogatná. 

Markus Söder, a CSU elnöke az Isar 2 atomerőműben tett látogatása során a legalább 2024 közepéig tartó meghosszabbítás mellett kampányolt. 

Ehhez azonban szükséges lenne egy átfogó biztonsági felülvizsgálatra, amelyet az atomtörvény tízévente ír elő, és amelyet már 2019-ben végre kellett volna hajtani. Ha ezekre a nagyobb biztonsági ellenőrzéseket sor kerülne, akkor az erőműveket ideiglenesen le kellene állítani, valamint új fűtőelemeket is be kell szerezni. A jogi és mindenekelőtt politikai akadályok azonban lényegesen magasabbak, mint egy 2023 nyaráig tartó ideiglenes meghosszabbításnál, így a Tagesschau harminc–negyven százalék közé teszi ennek valószínűségét.

Harmadik forgatókönyv: az atomerőmű-leállítási program felfüggesztése

Az AfD kivételével a német parlamenti pártok egyike sem támogatja az atomenergia tartós használatát. Egyes vitákban azonban felvetődik a kérdés, hogy honnan lesz elektromos áram a következő években, amikor az energetikai átállás részeként a német gazdaságot egyre inkább villamosenergia-alapúvá alakítják át. Az FDP elnöke, Christian Lindner pénzügyminiszter rámutatott, hogy nemcsak a következő hónapokban, hanem a következő években is több villamos energiát használnak majd fűtésre. 

Az Európai Bizottság arra kérte a tagállamokat, hogy a jelenlegi veszélyhelyzetre tekintettel vizsgálják felül az atomerőművek leállításáról szóló döntéseiket. Tehát ha más országok Németországgal való szolidaritásból spórolnak a gázzal, akkor cserébe Németországtól elvárható, hogy szolidaritást tanúsítson a villamosenergia-ügyekben.

 Ennek az esélyét azonban a Tagesschau csupán tíz százalékra teszi.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.