Teljesen elmérgesedett a vita a brit kormány és a béreik elértéktelenedése miatt sztrájkokkal tiltakozó vasutasok képviselői között. A legutóbbi fordulóban Grant Shapps közlekedési államtitkár azzal vádolta meg a médiában egyre többet szereplő Mick Lynchet, az RMT szakszervezet vezérét, hogy a Kreml propagandáját terjeszti, de ez csak egy a keresztül-kasul röpködő vádak közül.

Az európai politikai vitákban nem ritka ez a vád, de a kormány és a szakszervezetek közti verbális összecsapások az Egyesült Királyságban rendkívül eldurvultak. Az ukrajnai háború eredetéről szóló viták azért élesedtek ki, mert a felszökő elértékteleníti a béreket, egyre több szó esik a megélhetési válságról és az egyre magasabb energiaárakról, amelyek a háború és a szankcióváltások közepette emelkednek.

Shapps erős reakciója egy Lynch-nyilatkozatra volt válasz. A karizmatikus szakszervezeti vezető a News Statesmannek azt mondta: „Nagyon sok korrupt politikus volt Ukrajnában”, ahol rengeteg ember játszadozott a náci jelképekkel, vagyis a konfliktus nem egyoldalú.

Elvesztették az eszüket

– mondta a The Times beszámolója szerint Schnaps Lynchről és Mick Whelanről, az Aslef nevű mozdonyvezető-szakszervezet vezéréről.

LONDON, UNITED KINGDOM - JUNE 25: General Secretary of the National Union of Rail, Maritime and Transport Workers (RMT) Mick Lynch speaks during a rally in solidarity with striking railway workers outside King's Cross Station on the third day of the biggest national rail strike in Britain in 30 years in London, United Kingdom on June 25, 2022. Train journeys across Britain are reduced to 20% of the regular timetable for the third time this week as 40,000 workers from 13 train operating companies and Network Rail walk-out in a dispute over pay, jobs and conditions after talks to avert the strike action have failed to reach an agreement.
Mick Lynch. Fotó: Wiktor Szymanowicz / AFP

Az utóbbi a BBC-nek nyilatkozva szombaton arról panaszkodott, hogy az ország tulajdonképpen már eljutott az 1930-as évek közepe Németországa, Spanyolországa és Olaszországa állapotáig, amikor elvették a sztrájkra, a tiltakozásra és a panaszra való jogot, és a szakszervezeti vezetőket fenyegették.

Erősen olyan világba mozgunk, amelyben én nem szeretnék lenni

– mondta.

Shapps így reagált a Mail on Sunday című lapnak:

Miközben Mick Lynch Kreml-propagandát tol, és Mick Whelan abszurd és sértő kommentárokat mond, a szakszervezeti álarc szépen és teljesen lehullott.