A magas arra kényszeríti az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedet, hogy folytassa a kamatemelést, de a szeptemberi emelés mértékét egyelőre nehéz megjósolni az adatok hiánya miatt – nyilatkozta Esther George, a Kansas City Federal Reserve Bank elnöke.

Egyelőre túl korai arról beszélni, hogy mire számíthatunk szeptemberben, addigra ugyanis fontos statisztikai adatok jelennek meg

– emelte ki a Bloombergnek adott interjújában szerdán. Hozzátette, hogy a Fed célja egyértelmű: visszaszorítani az inflációt a célszintre, ezt pedig kamatemeléssel lehet elérni.

Esther George, a kamatdöntő nyílt piaci bizottságban (FOMC) idén szavazati joggal rendelkező tag. Véleménye szerint még nem világos, hogy az infláció júliusban mért lassulása fenntartható lesz-e.

A fogyasztói árak júliusi növekedése az Egyesült Államokban éves szinten 8,5 százalékra lassult a júniusi 9,1 százalékról. Az augusztusi inflációs adatokat szeptember 13-án ismertetik.

A piac két lehetőséggel számol, 50 vagy 75 bázispontos emelést vár a szeptember 21-én záródó kétnapos FOMC-ülés végén. A Fed legutóbb július végén változtatott az irányadó dollárkamat sávján: 75 bázisponttal, 2,25-2,50 százalékra emelte.

Powell pénteken irányt szab a tőkepiacoknak

Az amerikai Fed elnökétől iránymutatást várnak a befektetők: visszavesz-e a monetáris szigorból a jegybank, vagy maradnak a 75 bázispontos emelések.