A koszovói energiaelosztó vállalat, a KEDS reggel bejelentette, hogy a hazai termelés hiánya és az egyre magasabb importárak miatt hétfőn reggel 8 órától áramszünetet rendel el – számolt be a Reuters.

A háztartások számára hat órán át lesz bekapcsolva az áram, és két órán keresztül lesz kikapcsolva

– ismertette Viktor Buzhala, a KEDS szóvivője.

Az energiavállalat arról nem adott tájékoztatást, hogy mikor vetnek véget a tervezett áramkimaradásoknak.

Clean,And,Shiny,Lightbulb,With,Kosovo,As,A,Glowing,Wire.(series)
Fotó: Shutterstock

Buzhala elmondta, hogy a vállalat mindössze 500 megawattóra árammennyiséget kap óránként a ligniterőművekből és a megújuló energiaforrásokból, a fogyasztás pedig eléri a 800 megawattórát.

A KEDS vasárnapi közleményében azt mondta, hogy az ország átviteli rendszerüzemeltetőjével (KOSTT) együtt nem engedhetik meg maguknak az áramimportot, emiatt kizárólag a hazai termelésre kell támaszkodniuk.

Az ország villamosenergia-termelésének mintegy 90 százaléka szénből származik. Az áramszolgáltató cég, a KEK bejelentette, hogy a generátorok csaknem felét leállította rendszeres karbantartás céljából, hogy felkészítse őket a télre.

A villamosenergia-fogyasztás télen több mint kétszeresére emelkedik az országban, mivel a háztartások fűtésre is ezt használják.

Ha most áramkimaradások lesznek, mi lesz télen? Meg fogunk fagyni? – tette fel a költői kérdést Milaim Berisha pristinai lakos, aki az áramszolgáltató applikációját ellenőrizte, hogy megtudja, mikor szűnik meg a szolgáltatás a házában.

Vacogni mennek télen a középületekbe a németek

Robert Habeck gazdasági miniszter újabb energiatakarékossági intézkedésekről beszélt.

Hasonló áramkimaradásokat már vezettek be a balkáni országban tavaly decemberben is, amikor a fogyasztás rekordszintre emelkedett, miután a hőmérséklet nulla Celsius-fok alá süllyedt.

Augusztus elején a koszovói parlament hatvannapos energetikai szükségállapotot hirdetett ki,

hogy segítséget nyújtson a kormánynak a válság kezeléséhez szükséges lépések megtételében.

Jelentősen korlátozták a légkondit Spanyolországban

Csak egy bizonyos hőmérsékletig szabad lehűteni az épületeket.