A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) a Reuters felmérése szerint a múlt hónapban napi 28,98 millió hordó nyersolajat bányászott, ami 310 ezerrel több a júniusi adatnál – derül ki a hírügynökség cikkéből. 

Ebből a növekedésből mintegy napi 240 ezer hordó származott azoktól a termelőktől, akik aláírták az OPEC és Oroszország által vezetett szövetségesek közötti megállapodást – az OPEC+ néven ismert csoportot –, amelyben vállalták, hogy további 412 ezer hordóval növelik a napi kitermelést. 

A handout picture provided by Energy giant Saudi Aramco, Saudi Arabia's state-owned oil and gas company, shows its rigs in HSBH field north of Dhahran in the eastern province of Saudi Arabia on March 20, 2018. - Aramco posted on May 12, 2020 a 25 percent slump in first-quarter profit and said the coronavirus crisis which triggered a crash in oil prices would weigh heavily on demand in the year ahead. (Photo by Mohamed ALEBN ALSHAIKH / Saudi Aramco / AFP)
Fotó: Mohamed Alebn Alshaikh / AFP

Az olajkartell feloldja a világjárvány miatt végrehajtott 2020-as termeléscsökkentéseket, bár sokan küzdenek a vállalt mennyiség teljesítésével. Az egyezség napi 648 ezer hordó termelésnövelést írt elő júliusban az OPEC+ összes tagjának. A Reuters jelentése szerint a kibocsátás október és június között elmaradt a vállalt emelésektől, egyedül februárban sikerült teljesíteni.

Ennek magyarázata, hogy sok termelőnek nincs kapacitása a nagyobb termelésre az elégtelen beruházások miatt, amit a járvány tovább rontott. Így az olajkartell tíz tagja jóval kevesebbet bányászik, mint amennyit kértek. A felmérés szerint a termelés 1,3 millió hordóval maradt el a júliusi céltól.

Az írás szerint a legnagyobb mértékben, napi 150 ezer hordóval a világ legnagyobb exportőrének számító Szaúd-Arábia termelése nőtt, bár a sivatagi királyság továbbra is kevesebbet pumpált a kitűzött célnál. Líbiában a júniusi zavargások miatt meredeken visszaesett a termelés, majd a hónap végére a normális szintre állt vissza. Az Egyesült Arab Emírségek és Kuvait nagyrészt a kvótájának megfelelően növelte a kínálatot, míg az iraki kibocsátás emelkedett.

A legnagyobb, napi 70 ezres csökkenés Nigériában volt, ahol a kiesések és a karbantartások visszafogták a termelést. Irán és Venezuela termelése stabil maradt. A Reuters forrásai szerint a holnapi ülésen a kibocsátási terv valószínűleg nem változik. Az ülésen valószínűleg nem születik meglepetés, és nem növelik a termelést – árulta el egy, a neve elhallgatását kérő tisztviselő a hírügynökségnek.

Korábban portálunk is beszámolt arról, hogy Joe Biden júliusban Szaúd-Arábiába látogatott, hogy rávegye a sivatagi királyságot a fekete arany kitermelésének növelésére, enyhítve ezzel az öreg kontinens energiaválságát, de Rijád csak szerény mértékben teljesítette a kérést.

Közben az olajárak hétfőn 4-5 százalékot estek, mivel csökkent a globális termelés. Ez azzal magyarázható, hogy Kínában a koronavírusra hivatkozva szigorú szabályok léptek életbe, és a kereslet visszaesése miatt az amerikai, az ázsiai és az európai gyárak kevesebbet termelnek.