A globális félvezető-eladások júniusban 13,3 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. Májusban még 18 százalék volt a növekedési ütem. Az elmúlt hónapok fékeződő növekedést mutató tendenciája a leghosszabb az amerikai–kínai kereskedelmi háború kitörése óta.

An employee works in the chip manufacturing process at a clean room of the Barcelona Institute for Microelectronics (IMB-CNM) in Bellaterra, near Barcelona, on March 3, 2022. The Institute of Microelectronics of Barcelona (IMB-CNM) is the largest institute in Spain dedicated to the research and development of Micro and Nano Technology (MNTs) and microsystems, and with unique capacities of silicon semiconductor technology. It belongs to the Spanish National Research Council (CSIC) since its foundation in 1985.
Josep LAGO / AFP
Fotó: Josep Lago / AFP


A tapasztalatok szerint az elmúlt évtizedekben a csipeladások háromhavi mozgóátlagának alakulása erős korrelációt mutatott a világgazdaság teljesítményével. A recessziós félelmek oda vezettek, hogy az egyik legnagyobb félvezetőgyártó, a Samsung beruházásai visszafogását tervezi. Hasonló lépéseket tervez a két másik nagy gyártó, az SK Hynix és a Micron is. A három nagy együtt a memóriacsipek piacának 81 százalékát uralja.

A félvezető-eladások növekedési üteme azt követően kezdett el lassulni, hogy a száguldó nyomán a világ jegybankjai sorra szigorították monetáris politikájukat. Dél-Koreában, ahol a világon a legtöbb memóriacsipet gyártják, a félvezetők kivitelének növekedési üteme júliusban 2,1 százalékra zuhant az egy hónappal korábbi 10,7 százalékról. Az így immár negyedik egymást követő hónapja lassul. A gyárakban felhalmozódott félvezetőkészletek állománya a hatodik hónapban hat éve nem látott mértékben emelkedett. Hasonló a helyzet Tajvanon, a csipszektor másik globális fellegvárában. A szigetország félvezetőgyártása júniusban és júliusban is mérséklődött, az új exportrendelések állománya soha nem látott mértékben esett vissza.

A folyamat hátterében nagy részben a kínai gazdaság növekedési ütemének lassulása áll. Peking zérótolerancián alapuló járványkezelése átmeneti gyárbezárásokhoz vezetett, a kínai ipari aktivitás júliusban váratlanul csökkent. (Hasonlóan az ingatlaneladásokhoz.) Ez a félvezetők iránti kereslet drasztikus visszaesését idézte elő.

Az óceán másik partján, az Egyesült Államokban két egymást követő negyedévben is csökkent a Európában az ipar aktivitása szintén lanyhult júniusban. A Nemzetközi Valutaalap, az IMF ugyan még a világgazdaság növekedését várja az idei évre, és persze a csipeladások lassulása sem jelez automatikusan recessziót, viszont erős utalás arra, hogy a globális gazdaságra mekkora veszélyek leselkednek.

Az adatokat a washingtoni székhelyű Semiconductor Industry Association tette közzé, amelynek az amerikai félvezetőgyártók 99 százaléka, a külföldi gyártók csaknem kétharmada tagja.