Nagy-Britannia legnagyobb konténerkikötőjében, Felixstowe-ban nyolcnapos sztrájkba kezdtek a dolgozók

 – írta meg a Reuters. Majdnem kétezer munkás szüntette be a munkát. A hajózási társaságok és a szakszervezetek jelezték, hogy a sztrájk jelnetős fennakadásokat okoz a kereskedelemben és az ellátási láncokban.

1416349726 FELIXSTOWE, SUFFOLK - AUGUST 21: Management are seen discussing the dispute with CEO Clemence Cheng (in orange vest and black baseball cap) near the main gate of Felixstowe port as an eight day strike, called by the UNITE trade union begins over pay on August 21, 2022 in Felixstowe, England. (Photo by Guy Smallman/Getty Images)
Fotó: Guy Smallman / Getty Images

A Felixstowe munkatársai a fizetésük körüli vita megrekedése miatt tartják a demonstrációt. A szakszervezetek magasabb béreket követelnek a megélhetési válság fokozódása miatt.

A sztrájk hatalmas fennakadásokat fok okozni és dominóeffektust generál majd Nagy-Britannia teljes ellátási láncában

 – mondta Bobby Morton, a Unite szakszervezet dokkügyi tisztviselője. Hozzátette, hogy a vállalatoknak megvolt a lehetőségük arra, hogy egy tisztességes ajánlattal elkerüljék a sztrájkot, de ezt nem tették meg.

Pénteki közleményében a Felixstowe üzemeltetője, a Hutchison Ports közleményében azt írta, hogy 

tisztességesnek tartják a felajánlott hétszázalékos béremelést és az 500 font extra juttatást.

 Hozzátették, hogy a kikötői dolgozók szakszervezete, ami nagyjából 500 alkalmazottat, többek között mérnököket, irodai dolgozókat és felügyeleti szakembereket képvisel, elfogadta az ajánlatot.

A kikötői munkásokat képviselő Unite szakszervezet viszont közölte, hogy a javaslat bőven elmarad a jelenlegi pénzromlás mértékétől és csak a tavalyi inflációs számokat követi le.

1416349770 FELIXSTOWE, SUFFOLK - AUGUST 21: A container ship waits to be unloaded by idle gantries as an eight day strike, called by the UNITE trade union begins over pay at the port of Felixstowe on August 21, 2022 in Felixstowe, England. (Photo by Guy Smallman/Getty Images)
Fotó: Guy Smallman / Getty Images

A Hutchison Ports közölte, hogy előre lenézést kérnek a sztrájk tovagyűrűző hatásai miatt. Hozzátették, hogy vészhelyzeti tervet dolgoznak ki annak érdekében, hogy minimalizálják a fennakadásokat az augusztus 29-ig tartó munkabeszüntetés során.

A Maersk hajózási csoport, a világ egyik legnagyobb konténerszállítója arra figyelmeztet, hogy az akciónak jelentős hatása lesz, ami késedelmet okoz a működésben, és arra kényszeríti a céget, hogy módosítsa a hajók kínálatát.

Az augusztus 17-én közzétett adatok szerint a brit fogyasztóiár-növekedés üteme júliusban 10,1 százalékig gyorsult. Ez 1982 februárja óta a legmagasabb érték a szigetországban. Vannak elemzők, akik arra számítanak, hogy a jövő év első negyedében 15 százalékra emelkednek az energia- és élelmiszerárak.

Az elmúlt időszakban a megélhetési költségek növekedésének köszönhetően a vasúti és buszos dolgozók már sztrájkoltak a fizetésemelések miatt.

Egyre jobban meghúzzák a britek a nadrágszíjat, pang a kiskereskedelem

Júliusban nőttek a brit kiskereskedelmi eladások, a hosszú távú trend azonban változatlanul csökkenést mutat, a fogyasztói bizalom pedig zuhan az miatt.

Egyre mélyebb a brit válság

Nagy-Britanniában hétről hétre egyre nagyobb a válság. Az egészségügyi ellátás bajban van, a infláció mind nagyobb, az energiaárak az egekben vannak, emellett sorra hirdetnek sztrájkot az egyes szektorokban dolgozók. Mindeközben a kormányválság miatt az ország vezetése teljesen tehetetlen. Boris Johnson leköszönő miniszterelnök látszólag teljesen elengedte az ország talpra állítását, és jelenleg a második nyári szabadáságát tölti. A CNN arról ír, hogy arra a kérdésre, hogy Johnson miért nem tér vissza a Downing Streetre egy vészhelyzeti tervet összeállítani, a miniszterelnök adminisztrációja úgy reagált, hogy a főbb kiadási terveket a következő kormányfő feladata lesz kidolgozni. Az új miniszterelnök vagy Liz Truss jelenlegi külügyminiszter, vagy a volt pénzügyminiszter, Rishi Sunak lehet, de csak szeptember 5-én derül ki, hogy ki veszi át a kormányrudat Johnsontól.

Az Egyesült Királyság felfüggeszti a tengeren túli segélyek kifizetését

Nagy-Britannia felfüggeszti azoknak az egymillió fontnál nagyobb értékű segélyeknek a kifizetését, amelyeknek a hiánya nem veszélyezteti senki életét. Erre azért van szükség, hogy az ország elkerülje a túlköltekezést. A kifizetések újraindításáról az új kormánynak kell döntenie.