Dacolva Peking nyomásával, csütörtökön megérkezett Tajvanra az ebben a hónapban már harmadik amerikai delegáció is. Marsha Blackburn szenátor a szenátus kereskedelmi és fegyveres szolgálatának bizottságából érkezett a sziget fővárosába egy amerikai katonai repülőgép fedélzetén. A reptéren Douglas Hsu, a tajvani külügyminisztérium diplomatája fogadta.

Tajvan a legerősebb partnerünk az indiai- és csendes-óceáni régióban. Régóta az amerikai politika szerves részét képezi, hogy rendszeres magas szintű látogatásokat szervezünk Tajpejbe. Nem engedem, hogy zaklasson a kommunista Kína, nem fogok hátat fordítani a szigetnek.

– tolmácsolja a szenátor szavait a Reuters.

Fotó: Taiwan’s Ministry of Foreign Affairs (MOFA) / AFP

Peking, amely Tajvant saját területének tekinti a tajpeji demokratikusan megválasztott kormány ellenére, katonai gyakorlatokat indított a sziget közelében, miután Nancy Pelosi, az Egyesült Államok képviselőházának elnöke augusztus elején a szigetre utazott. Ekkor meg is szakították a párbeszédet Washingtonnal. Ezután az amerikai fél körülbelül egy héttel később egy öt másik amerikai törvényhozóból álló csoportot küldött, a kínai hadsereg pedig válaszul újabb hadgyakorlatot indított Tajvan közelében.

Tajvan kormánya szerint a Kínai Népköztársaság soha nem uralta a szigetet, így nincs joga követelni azt, és csakis a 23 millió lakos dönthet a jövőjéről.

A mostani látogatás során szó lesz majd Tajvan és az Egyesült Államok biztonságáról, valamint a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok elmélyítéséről. Az amerikai küldöttek szombatig találkoznak még Caj Jing-ven elnökkel, valamint Wellington Koo biztonsági tisztviselővel és Joseph Wu külügyminiszterrel.