Szerződést írt alá az Európai Bizottság a spanyol Hipra gyógyszerészeti és biotechnológiai vállalattal, amelynek keretében az EU-tagállamok 250 millió adagot is vásárolhatnak az új, Spanyolországban kifejlesztett Covid–19-oltóanyagból. A Hipra-vakcinát még jóvá kell hagynia az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA), de ha zöld utat kap, már a nyolcadikként csatlakozhat az unióban elérhető, közös beszerzési programban szereplő vakcinákhoz.

A brüsszeli végrehajtó testület felügyeli azt a közös vásárlási stratégiát, amelynek keretében eddig mintegy 4,2 milliárd Covid–19-oltóanyagot szereztek be. Ennek keretében megállapodást kötöttek az AstraZenecával, a Sanofi–GSK-val, a Janssennel, a BioNtech/Pfizerrel, a Modernával, a Novavaxszal és a francia Valnevával, bár utóbbi felfüggesztette a termelést.

A Hipra-vakcina, más néven PHH–1V egy fehérje alapú oltás, amit elsősorban olyan felnőttek számára fejlesztettek ki, akiknek gyengült az immunitása az első két-három vakcina felvétele után.

Jelenleg az EMA tanulmányozza a laboratóriumi és klinikai vizsgálatok eredményeit, és akár már ősszel engedélyezhetik is a használatát – írja a The Guardian brit napilap.

Fotó: Davide Bonaldo / AFP

Mivel Európában egyre nő a Covid–19-fertőzések száma, fel kell készülnünk az őszi és téli hónapokra– mondta Stella Kyriakides, az EU egészségügyi biztosa, majd hozzátette, hogy az új vakcinával még szélesebb körben le tudják fedni a társadalmi igényeket.

Egyre jobban terjed itthon is a koronavírus, megint nőtt a heti esetszám

A kormány és az operatív törzs jelezte, hogy ha kell, készek intézkedéseket hozni a járvány ellen.

A spanyol miniszterelnök, Pedro Sanchez Palma de Mallorcában tett látogatása során nyilatkozott az újságíróknak, és elmondta, hogy a vakcina a hazai innováció és gyógyszeripar győzelme, amit elősegített a nemzeti és a katalán kormány kutatásfinanszírozási programja is.