Az Uniper további 4 milliárd eurót kért a német állami tulajdonú KfW hitelintézettől, miután már meglévő 9 milliárd eurós hitelkeretét teljesen felhasználta – közölte a társaság hétfőn. A helyzetet híven jellemzi, hogy az újabb finanszírozási igény a düsseldorfi székhelyű vállalat jelenlegi piaci értékének durván kétszeresét teszi ki.

An employee of Uniper Energy Storage walks through the above-ground facilities of a natural gas storage facility  at the Uniper Energy Storage facility in Bierwang, southern Germany on June 10, 2022. (Photo by LENNART PREISS / AFP)
Fotó: Lennart Preiss / AFP

 

A menedzsment szerint az Uniper likviditási helyzete az Oroszországból érkező gázszállítások elmaradása és a megugró árak miatt romlott tovább. Szintén hétfőn közölte az Uniper anyavállalata, a finn Fortum Oyj, hogy az árrobbanás miatt egy hét alatt egymilliárd euróval nőtt a biztosíték összege, amelyet az áramkereskedelem folytatásához kell nyújtania.

Az Uniper eddig a legnagyobb áldozata a példátlan energiapiaci krízisnek, túlélése most már kizárólag az államtól kapott segélyektől függ, mivel a Bloomberg szerint 

a kieső orosz szállítások pótlásának költsége naponta több mint százmillió eurós veszteséget okoz a cégnek.

Németország mellett Ausztria is közbelépett energiaszektora védelme érdekében, és több milliárd eurós pénzügyi támogatást ígért a Wien Energie GmbH-nak, azaz a bécsi városi közműszolgáltatónak. 

A támogatás összege akár a hatmilliárd eurót is elérheti, hogy a vállalat továbbra is biztosítani tudja szolgáltatásait kétmillió ügyfelének 

– közölte hétfőn az osztrák pénzügyminisztérium.

Visszatérve az Uniperre, a cég megmentésére kidolgozott, júliusban bejelentett tervre, melynek értelmében Németország 30 százalékos részesedést szerezne a cégben, még nem ütötték rá a pecsétet, a tárgyalások még mindig folynak – közölte a vállalat.

„Teljes gőzzel dolgozunk a berlini kormánnyal a vészhelyzet tartós megoldásán” – emelte ki Klaus-Dieter Maubach vezérigazgató a közleményben. 

Ha a megállapodás nem jön létre, az Uniper nem lesz képes a német és az európai energiaellátás szempontjából alapvető fontosságú szerepét ellátni

– tette hozzá.

A Gazprom különböző indokokkal június 14. óta korlátozza az Unipernek – az orosz gáz legnagyobb német vevőjének – szállított gáz mennyiségét, az elmaradás mostanáig elérte a 80 százalékot. A vállalat következő próbatétele amúgy szerdán kezdődik, amikor az Északi Áramlat 1. gázvezeték egy háromnapos karbantartásra teljesen leáll, ami felerősíti a szolgáltatás hosszabb szünetelésétől való félelmeket is.

Németország arra figyelmeztetett, hogy az Uniper összeomlása a cégtől függő helyi közműszolgáltatókra és vállalatokra is átterjedhet.

Közben októberi hatállyal a kabinet ideiglenes illetéket vetett ki a gázra a költségek fogyasztókra való áthárítása és az energiatakarékosság ösztönzése érdekében. A törvénnyel azonban több probléma is van. Egyrészt nem azonnal lép hatályba, tehát egész szeptemberben folyik még a pénzégetés, másfelől állítólag visszaélésekre és kibúvókra ad lehetőséget.

A kormánykoalíció ezért keddtől kétnapos tanácskozást tart , ahol az megfékezésére tett erőfeszítésekre fókuszálnak. Emellett Robert Habeck gazdasági miniszter is nyilvánosan fogadkozott, hogy bezárja a kiskapukat.

Mindenesetre az Uniper első félévi, több mint 12 milliárd eurós vesztesége a német gazdaságtörténelem egyik legnagyobb mínusza volt.