Az ukrán vezérkar tervei racionálisak. Felhasználva HIMARS-ok, és azok nehezebb változatai, az M270-esek és a német Mars II-esek, az irányított lövedékeket indító rakéta-sorozatvetők előnyeit, a pontosságot, a nagy hatótávolságot, most az oroszországi utánpótlási vonalakat, lőszerraktárakat igyekszenek megsemmisíteni, felszámolni. Nagy kérdés, hogy ezt meg is tudják-e valósítani?

himars
Fotó: Dondi Tawatao/Getty Images

Herszon visszafoglalásához kijevi jelentések szerint az ukrán erők gyakorlatilag elvágták a Dnyeper folyó jobb partján lévő oroszországi csapatok és azok bal parti utánpótlási bázisai közti kapcsolatokat. Használhatatlanná tették a három fő logisztikai ütőeret, a Dnyeperen átívelő vasúti hidat, továbbá a novo-kahovkai vízerőmű gátján futó közutat és az Antonovszkíj hidat – állítják. Egyelőre kevés bizonyíték van a legfontosabb elem, az Antonovszkíj híd teljes használhatatlanságára vonatkozóan. Viszont az atlanticcouncil.org szerint az oroszországiak minimalizálni próbálják a hidat ért sérülések jelentőségét.

Ami a tényleges károkat illeti, bizonyos, hogy számos találat érte a hidat, megrongálva annak közúti felületét, de a teherhordó fődarabok, a gerendák nem sérültek meg nagymértékben, ezt az amerikaiak is jelzik. A legutóbbi, július 27-i állapotot jelző nyugati, hozzáférhető (de nem nagy felbontású) műholdfelvételen látszanak a becsapódási nyomok, de az is, hogy a híd áll. Ahol a mintegy 40 cm vastag, acélhálóval megerősített vasbeton jármű-futófelület alatt nem volt támasztószerkezeti elem, ott a rakéták teljes egészében feltépték ezt a felületet, úgy, hogy alatta látszott a Dnyeper vize. Egészében véve a becsapódó rakéták impozáns pontosságát jelezve számos 0,35–1,5 méter átmérőjű lyuk keletkezett. Ahol a fődarabokra, a támasztó-teherviselő gerendákra „ültették” a jármű-futófelületet, ott a HIMARS-ok rakétái csak sekélyebb, 25-30 centiméter mély krátereket téptek fel.

A picture taken on July 21, 2022 shows a car moving past a crater on Kherson's Antonovsky (Antonivskiy) bridge across the Dnipro river caused by a Ukrainian rocket strike, amid the ongoing Russian military action in Ukraine. (Photo by STRINGER / AFP)
Fotó: STRINGER / AFP

Ám komoly utászmunka, szakértelem kell hozzá, hogy legalább mindkét oldalon egy-egy sávot helyreállítsanak. Úgy, hogy azok elbírják akár az 50 tonna körüli páncélosokat is. Tüzértiszti elemzők rámutatnak, hogy a HIMARS/M270-esekhez Ukrajnának szállított rakéták 91 kilogrammos robbanófeje egyszerűen túl „kicsi és könnyű” ahhoz, hogy egy akkora műszaki létesítmény, mint amilyen az 1985-ben elkészült Antonovszkíj híd fődarabjait megrongálja. Legalább féltonnás robbanófejek, bombák kellenének ahhoz, hogy a hidat rövidebb távra, akár hetekre használhatatlanná, kijavíthatatlanná tegyék. Ukrajnának nem nagyon vannak ilyen eszközei. A Tocska-U (SS-21, Scarab 9M79) mintájú taktikai ballisztikus rakétáinak ugyan mintegy féltonnás a robbanófeje, de maga a rakéta roppant pontatlan (70-150 méteres a szórása), miközben az 1366 méteres, 2x2 sávos Antonovszkíj közúti híd 25 méter széles.

A picture taken on July 21, 2022 shows craters on Kherson's Antonovsky (Antonivskiy) bridge across the Dnipro river caused by a Ukrainian rocket strike, amid the ongoing Russian military action in Ukraine. (Photo by STRINGER / AFP)
Fotó: STRINGER / AFP

Ám Ukrajnának fogytán vannak a Tocska-U készletei. No meg a Tocska-U maximális lőtávolsága 70 kilométer, szemben a HIMARS-rakéták 90+ kilométerével. Arról ne is beszéljünk, hogy a HIMARS/M270/Mars-II. rendszerek által indított M30/M31-es rakéták legalább egy generációval újabbak, korszerűbbek, mint az Oroszországban a hadrendből már kivont, a múlt század kora hetvenes évei technikai színvonalát képviselő Tocska-U-k. Az M30-ast 1999-2002 között, az M31-est 2005-től rendszeresítették az USA hadseregében.

A frontvonalak a Donbasszban alig változnak, a beszámolók kismértékű, de állandó oroszországi térnyerésről adnak hírt. Az ukrán közigazgatási határok szerinti Luganszk megye, ami jóval nagyobb, mint a „Luganszki Népköztársaság (LNR)” nevű bábállam területe, teljes egészében az intervenciós erők ellenőrzése alatt áll. Déli megyepárjának, a donyeckinek csaknem négyötödét foglalták el a támadók, ezzel Ukrajna teljes területe 25-30%-át tartják megszállva. A kijevi vezérkar jelentései július végén a legtöbbször arról adtak hírt, hogy sikerült megállítani az OF-erők támadásait. Döntő kérdés Herszon visszafoglalása. Lesz-e elegendő energiája, erőforrása a kimerülőben lévő ukrán hadseregnek, hogy látványos, gyors eredményeket felmutató ellentámadásba kezdjen. A tamáskodók legalább annyian vannak, mint azok, akik biztosak a végső ukrán győzelemben.

Civilian homes in the village of Pervomayske are totally destroyed from near daily enemy shelling and missile attacks since Russian forces retreated from the area two weeks earlier in Mykolaiv, Ukraine, 22 July 2022. The Mykolaiv region is facing increased missile attacks and shelling as Russian forces bolster their military presence in the neighbouring Kherson region, which experts believe is in preparation to retake land lost to Ukrainian forces. (Photo by Maciek Musialek/NurPhoto) (Photo by Maciek Musialek / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Maciek Musialek / NurPhoto via AFP

Ez utóbbiak között van David Petraeus amerikai tábornok, Irak és Afganisztán veteránja, a CIA egykori igazgatója. Érdemes rá odafigyelni. Egyfelől a gyalogság, a szárazföldi erők szakértője, igazi karrierkatona, 37 éves szolgálatát hadnagyként kezdte és négycsillagos tábornokként szerelt le. Másfelől komoly harci tapasztalatokat szerzett a többi között Irakban és Afganisztánban. Ő vezette a híres 101. légi szállítású (roham) hadosztályt 2003-ban Bagdad ellen. És Petraeus kemény fickó. Amikor egy hadgyakorlaton 1991-ben egy katonája megbotlott és M-16-os karabélyával véletlenül mellbe lőtte tábornokát, sokan hitték, vége katonai karrierjének. Pár nap múlva azonban Petraeus kierőszakolta a nashville-i (Tennessee állam) egyetemi kórház igazgatójától, hogy engedjék ki, mert egészséges, meggyógyult. Bizonyításképpen megállás nélkül 50 fekvőtámaszt nyomott le az elképedt főorvos előtt – aki persze azonnal kiengedte.

Ami az ukrajnai konfliktus kimenetele szempontjából is fontos lehet: Petraeus tábornok megbízható jósnak bizonyult. Ellenezte a trumpi politikát, az Afganisztánból való kivonulást, amit Biden elnök fejezett be egy évvel ezelőtt. Amit előre látott, a tálibok villámgyors győzelme, a nemzetközi koalíciós erők menekülésszerű kivonása – bekövetkezett.

Ret. General and former CIA Director, David Petraeus, arrives for meetings with President-elect Donald Trump on November 28, 2016 at Trump Tower in New York. (Photo by Eduardo Munoz Alvarez / AFP)
Fotó: Eduardo Munoz Alvarez / AFP

Ukrajna esetében azonban kétséges a tábornok prognózisa. A nemzetközi helyzet Kijev szempontjából kedvezőtlenül alakul. Erős a Tajvan körüli katonai-politikai feszültség, amit Nancy Pelosi washingtoni képviselőházi elnök a távol-keleti szigetre való esetleges útja is táplál. Mint a Politico írja, Londonban felvetették Tajvan katonai eszközökkel való fokozott segélyezése szükségességét – ami nyilvánvalóan ellentétes Kijev érdekeivel, mert elvonja a figyelmet Ukrajnáról.

A – és Ukrajna – szemszögéből a Tajvan kapcsán fokozódó kínai-amerikai feszültség a lehető legrosszabb forgatókönyvet jelenti. És Kína, mint az EU/NATO, az USA számára a legfontosabb gazdasági partner súlya az OF-hoz mérten összehasonlíthatatlanul nagyobb – kiváltképpen a világgazdaságot fenyegető lassulás, az energia-, klímaválság, tükrében – mint az Oroszországi Föderációé. Továbbá aggasztó, amit Vlagyimir Putyin az oroszországi flottanapon demonstratívan aláírt új haditengerészeti doktrínája aláírásával a Nyugatnak jelzett: válogatás nélkül bevetendő minden eszközzel, új, hipergyors fegyverekkel megvédi az OF érdekszféraként megjelölt területeket – beleértve a Fekete-tenger térségét. Jelzésértékű, hogy Ukrajnát, amely valaha jelentős fekete-tengeri flottával rendelkezett, meg sem említette...