Az ausztrál gazdaság a második negyedévben az előzőhöz mérten 0,9 százalékkal, éves összevetésben pedig 3,6 százalékkal nőtt – derül ki az Ausztrál Statisztikai Hivatal frissen közzétett adataiból.

People pass a real estate agency in Melbourne on July 5, 2022, with Australia's Reserve Bank expected to announce a 0.5 percentage point increase in interest rates.
Fotó: William West/AFP

A háztartások fogyasztása és az lendülete hajtotta a növekedést a június végén lezárt negyedévben

– emelte ki Sean Crick, a hivatal egyik vezetője.

Ez volt zsinórban a harmadik, bővülést hozó negyedév, mióta a koronavírus-járvány tombolása alábbhagyott a kontinensnyi országban.


Amint Crick kiemelte, a lakossági kiadások 2,2 százalékos emelkedését is főként a lezárások feloldása és a határok megnyitása támogatta.

A közlekedési szolgáltatások 37,3 százalékkal, a szállodák, kávézók és éttermek 8,8 százalékkal, míg a szabadidős és kulturális kiadások 3,6 százalékkal ugrottak meg.

az Ausztrál GDP növekedése
 

Emellett a szolgáltatásexport is 22 éves csúcsra futott, amely 2000 szeptembere, azaz a sydney-i olimpia óta most érte el a legmagasabb szintet, ami elsősorban a beutazó nemzetközi diákok és turisták költésének köszönhető.

Az ausztrálok megnövekedett kiadásait nagyrészt a megtakarítási ráta csökkenése finanszírozta, amely 11,1 százalékról 8,7 százalékra esett vissza.