Nemzetközi gazdaság

Az amerikai kitermelők szerint a palaolaj aligha menti meg Európát az energiaválságtól

Könnyen lehet, hogy az amerikai palaolajszektorban rejlő lehetőséget a politikusok túlbecsülték, különösen, mivel a befektetők nem szorgalmazzák a termelés felpörgetését.

Az amerikai palaolaj- és palagáztermelők nem fogják tudni kisegíteni az uniós szankciók életbelépését követően kieső orosz szállításokkal küzdő európai fogyasztókat iparági vezetők szerint.

oil, pala, AFP, olaj, palaolaj, fúrótorony
Fotó: Bloomberg / Getty Images

Az olajárak ugyan visszaestek az elmúlt hetekben, ám a hamarosan életbe lépő, Oroszországgal szembeni olajembargó könnyen visszájára fordíthatja ezt a folyamatot. A héten ennek a lehetőségére Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter is felhívta a figyelmet, és a palaolajszektor az iparági szereplők szerint nem képes elég gyorsan fokozni a termelést a kieső források pótlására.

A helyzetet súlyosbítja, hogy az embargóval párhuzamosan a tervek szerint leáll az amerikai stratégiai olajtartalékok értékesítése is, tovább szűkítve a kínálatot. Ugyan a világszerte magas kiskereskedelmi árak mérséklik az olajkeresletet, ám az OPEC és a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint ennek ellenére is egyre nőhet a nyersanyag iránti igény. 

Az IEA szerint az uniós szankciók életbelépése akár 20 százalékkal is visszafoghatja az orosz exportot. 

A magas európai gázárak miatt egyre több, hagyományosan gázzal működő erőművet állíthatnak át olajra, ahogy az ipari fogyasztók is lecserélhetik a gázüzemű kohókat olajjal működőre.

Az olaj- és gázexportot maximumra pörgető Egyesült Államok közeledik a kapacitásai határaihoz. Ennek azonban némiképp ellentmond, hogy a járvány előtt az amerikai olajtermelők naponta 13 millió hordóval is fel tudtak hozni a nyersanyagból, míg a múlt heti adatok szerint ezt az ismét növekvő kereslet ellenére csak 12,1 millió hordóig tornászták fel.

Noha az olyan olajóriások, mint a Chevron vagy az Exxon és pár kisebb magánvállalat némiképp igyekszik növelni a termelését, 

a működő olajfúrótornyok számának növekedése az elmúlt hetekben leállt az Egyesült Államokban, 

miközben egyre több jel mutat arra, hogy az OPEC sem képes a jelenleginél sokkal több olajat a felszínre hozni.

Az amerikai palaolajszektort finanszírozó Wall Street-i befektetők pedig nem sürgetik az új fúrások kezdeményezését, sőt kifejezetten elégedettek az alacsony termelést magas nyereséggel párosító üzleti modellel – írja a Financial Times.

Noha az amerikai kormány hónapok óta küzd az alacsony üzemanyagárakért, a palaolaj-termelőkhöz intézett, a kínálat növeléséről szóló felhívást a szektor elengedte a füle mellett. Yellen ezért most azon munkálkodik a G7-országokkal, hogy különböző kivételek segítségével mérsékeljék az orosz embargó okozta kínálati sokkot. Az új brit kormány – mely az országban ismét áldását adta a hidraulikus repesztéses technológiára – intézkedései idén szintén aligha bővítik a termelést. A Világkereskedelmi Szervezet (WTO) augusztusban közzétett, a bővülésének stagnálást mutató adatai viszont a keresleti oldal enyhülését vetítik előre.

 

olajtermelés olajár olajembargó szankciók Oroszország ellen olajkínálat olaj palaolaj
Kapcsolódó cikkek