A berlini kabinet pénzügyi támogatást nyújtana a Németországban található, több száz regionális közműszolgáltatónak – írja a Reuters az ügyet jól ismerő forrásokra hivatkozva.

Bremen,Germany,November,19,2019,-,Overground,Pipeline,Of,The
Fotó: Shutterstock

Németországban több mint 900, úgynevezett Stadtwerke működik, amelyek az összes felhasznált gázmennyiség kétharmadát szállítják el végfelhasználókhoz, és sokan közülük a közműholdingként a távhőszolgáltatásban, a vízellátásban, szemétszállításban, sőt a tömegközlekedés bonyolításában is részt vesznek.

A kisebb régiókban és városokban tevékenykedő cégek azonban egyre nehezebb helyzetbe kerülnek az egekbe szökő gázárak miatt.

Mivel hálózatuk adja Európa legnagyobb gazdaságának alapinfrastuktúráját, így megmentésük elkerülhetetlen lesz, és ez az Uniper államosítása után újabb, több tízmilliárd eurós kiadást jelentene.

Ingbert Liebing, a helyi közműszolgáltatók német szövetségének (VKU) elnöke már korábban is figyelmeztetett az ágazat közelgő fizetésképtelenségére, és azt mondta, hogy több tízmilliárd euróra lehet szükségük. „Akár kétszámjegyű milliárdos összegről beszélünk” – mondta Liebing. 

És hogy ez 20, 30 vagy 50 milliárd, az számomra másodlagos kérdés. A legfontosabb, hogy a szövetségi kormány felismerje a cselekvés fontosságát.

 – fejtette ki a VKU vezetője.  Markus Lewe, a Német Városok Szövetségének elnöke arra figyelmeztetett, hogy ha az önkormányzatok zátonyra futnak, azt a lakosság is megszenvedi, utalva arra, hogy velük együtt a vízellátás, a szemétszállítás és a tömegközlekedés is összeomolhat.

A kormány és a közműszektor képviselői közötti megbeszélések korai szakaszban vannak, bár még nem állapodtak meg konkrét részletekben – mondta egy neve elhallgatását kérő kormányzati forrás. Ingbert Liebing pedig azt közölte amerikai hírügynökséggel, hogy a megbeszéléseken olyan intézkedésekről volt szó, amelyek a magas gázár okozta nehézségektől védik a városi közműtársaságokat.

A közműszolgáltatóknak most a szokásos ár tízszereséért kell megvásárolniuk az energiahordozót, mielőtt eladhatnák, és ez likviditási zavarokat okoz náluk, nem is szólva arról, hogy – Lieblig becslései szerint – a fogyasztók 10 százaléka nem tudja majd fizetni a magasabb számlákat. 

gáz
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

A Stadtwerke hálózat pénzügyi stabilizálása téma lesz a tartományi vezetők és a német kormány jövő heti csúcstalálkozóján egy névtelen kormányzati forrás szerint. A német gazdasági minisztérium szóvivője nem kívánt bővebben nyilatkozni, bár azt elismerte, hogy a tárca tárgyal a regionális tartományokkal és az önkormányzatokkal. 

Németország államosítja az orosz gázüzleten milliárdokat bukó Unipert

A német állam nyolcmilliárd eurós tőkeemelést hajt végre az Uniperben azután, hogy a finn tulajdonos, a Fortum kivásárlásával átveszi az orosz földgázszállítások leállítása miatt megroppant gázimportőr irányítását.