Az időjárás-előrejelzések szerint a jövő héten Nyugat-Európa jelentős részét sarkvidéki hideg éri el, ami az első komoly tesztje lesz annak, hogy az egekbe szökő energiaárak mellett egyre gyakrabban emlegetett spórolás megvalósítható-e, és a lakosság mennyire hajlandó késleltetni a fűtés bekapcsolását a költségek mérséklése érdekében – számolt be róla a Bloomberg

Thermostatic radiator valve with icicles. Energy crisis, sturning off heating for non-payment and saving concept. Thermostatic radiator valve with icicles. Energy crisis, sturning off heating for non-payment and saving concept. 3d illustration
Fotó: Getty Images

A Maxar Technologies Inc. időjárás-előrejelző cég szerint Londonban a hőmérséklet az ilyenkor megszokott átlagos szintnél 5 fokkal lesz alacsonyabb, és 6,5 Celsius-fokra eshet vissza szeptember 27-én. Frankfurtban szeptember 28-án várhatóan az átlagnál 3,5 fokkal lesz hidegebb, Franciaország és Spanyolország több régiójában pedig szintén 3-4 fokkal alacsonyabbat mutatnak majd a hőmérők. 

Jövő héten Magyarországon is csak elvétve megy 20 fok fölé a hőmérők higanyszála, több napon is borongós, hűvös, esős időre lehet számítani. 

Korábban ez nem jelentett volna nagy problémát, mert bármikor könnyen feljebb lehetett tekerni a termosztátot. Az idén azonban ennél bonyolultabb a helyzet.

Fázzunk vagy fizessünk?

A háborús helyzet és az Oroszországra kivetett szankciók miatt egy vártnál zordabb tél esetén most nem lesz lehetőség az oroszoktól nagyobb mennyiséget venni, ugyanis

az EU célja volt függetleníteni magát az orosz energiától.

Emiatt a hálózatüzemeltetők kontinensszerte terveket készítenek arra vonatkozóan, hogy szükség esetén hogyan adagolják az földgázt. A döntéshozók álláspontja szerint a kereslet csökkentésére kell törekedni. Ideális esetben ezt a fogyasztók maguktól megteszik, de ha nem, akkor a hálózatot üzemeltető vállalatnak kell megtennie a szükséges lépéseket. Bár a lakosság törekszik a spórolásra, otthon dideregni a nagy többség nem szeret.

Family in warm clothes at home in an energy crisis, expensive gas, no heating, Family in warm clothes at home in an energy crisis, expensive gas, no heating
Fotó: Alena Shafieva / Getty Images

A fűtési szezon a legtöbb országban hivatalosan csak október közepén kezdődik. Bár a hosszú távú előrejelzések alapján a hőmérsékletek akkor visszatérnek a normális szintre, a szeptember komoly válságteszt lesz a kontinens számára.

Már készítik a válságforgatókönyveket

Az Európai Unió döntéshozói már egy ideje tárgyalásokat folytatnak egy kötelező energiafelhasználás-csökkentési célok meghatározásáról.

Az EU vezetőinek sorozatos rossz döntései ágyaztak meg az európai gázválságnak

A magyar miniszterelnök már októberben, hónapokkal a háború előtt figyelmeztette az EU vezetését, hogy az unió energiapolitikájával komoly bajok vannak. Azóta sem javult a helyzet, sőt, a szankciókkal súlyosabb, mint korábban bármikor.

Miközben a kormányok eurómilliárdokat bocsátanak rendelkezésre a megugró energiaköltségekkel küzdő fogyasztók támogatására, abban reménykednek, hogy sokan a hidegebb hónapokban is alacsonyan tartják a termosztátokat.

A lakossági tarifák egyre komolyabb drágulása miatt a háztartások a kereslet csökkentésének irányába mozdulnak el. Mindez azonban a következő hetekben nem biztos, hogy így lesz

– ismertette az Engie SA piacelemző platformja, az EnergyScan.

Egyre több kormány azzal próbálkozik, hogy valamilyen formában hatósági árat vezet be a gázra és az áramra a lakossági fogyasztók esetében.

Smoking domestic rooftop chimneys from houses emitting vapour, Smoking domestic rooftop chimneys from houses emitting vapour/vapor from gas boilers for central heating at sunrise on freezing cold winter morning. (Photo by: Philippe Clément/Arterra/Universal Images Group via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Mivel a járvány enyhülése miatt sokan a home office-ból visszatértek az irodákba, így az energiakereslet leginkább a kora reggeli és késő délutáni órákban nő meg, főleg amiatt, mert a nappalok rövidülésével több lámpát kapcsolnak az emberek.

Nagy-Britanniában a National Grid hálózatüzemeltető adataiból már látszanak azok a jelek, amelyek szerint a kora reggeli gázkereslet kezd emelkedni. Ráadásul a szélenergia-termelés rendkívül alacsony volt a szigetországban, hiszen a hideggel egy időben szélcsend jellemezte a hónapot.

Az energiaellátás szempontjából a szélhiány több országban télen is okozhat nehézségeket.

Van esélyük a társasházaknak a rezsicsökkentésre?

Mintegy 600 milliárd forintos, állami részvételű, részben lakossági önerős támogatási programra lenne szükség ahhoz, hogy a reménytelen helyzetű társasházak is esélyt kapjanak a rezsicsökkentésre. Ennek híján a nemzeti lakásvagyon gyorsan és erősen leértékelődik a társasházkezelők szerint.