Óriási felháborodás övezi Romániában a Blue Air diszkont-légitársaságnak a járatai felfüggesztéséről hozott döntését, amely miatt kormányzati szintű intézkedések születtek. Nicolae Ciuca román miniszterelnök a szerdai kormányülésen arról tájékoztatott, hogy eddig több mint kétezer román állampolgár fordult konzuli segítségnyújtásért a légitársaság járatainak törlése miatt. 

Boeing 737-7K2, from Blue Air company at Barcelona airport, in Barcelona, on 20th August 2022.  -Blue Air, the biggest privately-owned Romanian airline, will suspend all of its flights that were supposed to take off from Romanian airports until Monday, September 12. The company says it was forced to take this decision after the Environment Ministry blocked all of its bank accounts.
Fotó: Urbanandsport via AFP

A külföldön rekedt állampolgárok Csehországból, Ciprusból, Horvátországból, Görögországból, Izraelből, Norvégiából, Portugáliából, Spanyolországból és Nagy-Britanniából kértek állami segítséget, hogy hazatérhessenek. Becslések szerint ugyanakkor mintegy háromezer embert érinthetnek a Blue Air járattörlései. Ciuca bejelentette, 

a kormány intézkedik a pórul járt utasok hazahozataláról.

A bukaresti kormány 420 millió forintnak megfelelő rendkívüli támogatást adott a Taromnak, hogy az állami légitársaság gépeivel hazaszállíthassák az utasokat. Nicolae Ciuca miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az állami költségvetésből folyósított összeget behajtják majd a rendkívüli helyzetet előidéző Blue Airtől. 

A fapados román cég kedden azonnali hatállyal felfüggesztette valamennyi bel- és külföldi járatát, miután a bukaresti környezetvédelmi alap zárolta a bankszámláit. A járatok törlése miatt Bukarest és Kolozsvár nemzetközi repülőterén hatalmas sorok kígyóztak, az utasok idegesen próbáltak magyarázatot kapni a légitársaság képviselőitől a járattörlésének okáról. Sokan szerdán is kimentek a repülőtérre, hogy információt kérjenek a további lehetőségekről, ám dolgavégezetlenül kellett távozniuk. 

Tánczos Barna, a román kormány környezetvédelmi minisztere szerint 

a Blue Air 2,3 milliárd forintnak megfelelő adósságot halmozott fel

az országos környezetvédelmi alapnál, ezért eljárás indult ellene, eközben zárolták a bankszámláit. 

A miniszter szerint azonban ez nem indokolja a vállalat lépését, és felszólította a Blue Air vezetőit: kezdeményezzék a környezetvédelmi alapnál az adósságok újraütemezését, és azonnal indítsák el a tervezett járataikat, továbbá tegyenek eleget az utasokkal szemben vállalt kötelezettségeiknek. Szerdai hírek szerint a Blue Air tárgyalt ugyan adósságai átütemezéséről, ám döntés még nem született. 

A 2004-ben alapított román légitársaság több éve anyagi gondokkal küzd, holott 2020-ban 

62 millió eurós támogatást kapott a román államtól a koronavírus-járvány okozta veszteségei fedezésére.

Ennek ellenére a Blue Air vesztesége 2020-ban meghaladta a 403 millió lejt (33,8 milliárd forint). Tetézte a bajt, hogy a román fogyasztóvédelmi hatóság júliusban 2 millió eurós rekordbírsággal sújtotta a társaságot a rengeteg járattörlés miatt.

Az ország első diszkont-légitársasága 2021 áprilisa és 2022 áprilisa között 11 289 járatot törölt, amelyhez 178 405 foglalás kapcsolódott. A társaság ugyanakkor azzal vádolja a fogyasztóvédelmi hatóság vezetőjét, hogy arról győzködte a potenciális utasokat, ne vegyék igénybe a Blue Air szolgáltatásait. 

A járatok felfüggesztését bejelentő közleményében a légitársaság a „lejárató kampány” számlájára írja a Blue Airbe vetett bizalom elvesztését, ami több mint ötmillió eurós veszteséget okozott számukra. 

A kialakult helyzetben

legfontosabb beszállítói csak előrefizetéssel üzletelnek vele,

ez azonban a számlák zárolása miatt nem megoldható. Elakadtak a Blue Air részvényesei és két potenciális befektető közötti tárgyalások is, így a Blue Airnek egyedül kell a román légi közlekedési ágazat történetének legsúlyosabb válságát kezelnie – panaszkodtak közleményükben. 

Boeing 737-7K2, from Blue Air company at Barcelona airport, in Barcelona, on 20th August 2022.  -Blue Air, the biggest privately-owned Romanian airline, will suspend all of its flights that were supposed to take off from Romanian airports until Monday, September 12. The company says it was forced to take this decision after the Environment Ministry blocked all of its bank accounts.
Fotó: Urbanandsport via AFP

Horia Constantinescu, a román fogyasztóvédelmi hatóság elnöke ugyanakkor azt állítja, a vállalat képviselői az elmúlt időszakban többször utaltak arra, hogy fontolgatják a romániai piacról való kivonulást, valamint új légitársaság alapítását. 

A Blue Air ugyanakkor a Bukaresti Repülőterek Országos Vállalatának is tartozik, Constantinescu szerint az elmúlt időszakban már a repülőgépek kerozinnal való megtankolására sem volt pénze.