A török államfő kétnapos szerbiai látogatásán egy szerb–török üzleti fórumot is tartottak: 110 vállalkozó és 89 török vállalat mutatkozott be. A Szerbiai Gazdasági Kamara adatai szerint a török vállalkozókkal való együttműködésre 230 szerbiai vállalat és 390 vállalkozó jelezte szándékát. 

Turkish President Recep Tayyip Erdogan in Serbia, BELGRADE, SERBIA - SEPTEMBER 07: Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) and Serbian President Aleksandar Vucic (R) attend bilateral agreement signing ceremony between Turkiye and Serbia at the Serbian Presidential Palace following their meeting in Belgrade, Serbia on September 07, 2022. Islam Yakut / Anadolu Agency (Photo by Islam Yakut / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Islam Yakut / AFP

Az első fél évben a két ország közötti kereskedelmi forgalom elérte az 1,2 milliárd eurós szintet, 35 százalékkal meghaladva az egy évvel korábbit.

2021-ben az éves kereskedelmi forgalom 1,73 milliárdot tett ki, az idei évben a trendet előrevetítve elérheti a 2,5 milliárdos szintet. A tavalyi 1,73 milliárdból mintegy 300 millió a szerb kivitel, a fennmaradó mintegy 1,4 milliárdot pedig a törökök szerbiai exportja képezi. 2017-ben a két ország közötti kereskedelmi forgalom még nem érte el az egymilliárd eurót. A növekedés tempójából ítélve Vucic szerb elnök szerint már nem tűnik lehetetlennek a török elnök korábbi jóslata, amely szerint a két ország közötti kereskedelmi forgalom rövidesen elérheti az 5 milliárd eurós szintet. Erdogan rámutatott, hogy 

a török vállalatok mintegy ötven projektet valósítottak meg Szerbiában 847 millió dollár értékben. 

Szerbia elsősorban gumiabroncsokat, dohányipari termékeket, rezet, vízpumpákat szállít Törökországba, míg a törökök autóbuszokat, tévékészülékeket, konyhai gépeket, textilárut és vasércet exportálnak Szerbiába. 

A török turisták az év eddigi szakaszában 80 millió eurót költöttek el Szerbiában, míg a szerb turisták a hivatalos adatok szerint 134 millió eurót hagytak Törökországban. 

Azt már közösen konstatálták az elnökök, hogy a szerb–török kapcsolatok a Szerbia és Törökország közti együttműködés újabb kori történelmének legmagasabb szintjén vannak. Egy most aláírt megállapodás révén az egymás országaiból látogató turisták, üzletemberek érkezése is egyszerűbbé válik, hiszen 

a jövőben a szerbiai állampolgárok személyi igazolvánnyal is utazhatnak Törökországba, és fordítva.

Szándéknyilatkozatot írtak alá az erdőtüzek oltásában való együttműködésről, és az elektronikus közigazgatás kapcsán is együttműködést kívánnak kialakítani, valamint a két ország közszolgálati médiaszolgáltatói is együttműködési megállapodást írtak alá.

Törökök építik Szerbiában a Novi Pazar–Tutin közötti utat, amely már szinte elkészült, valamint a közép-szerbiai, racai hidat. A híd hamarosan összeköthető lesz azzal a 19,1 kilométeres úttal, amely kapcsolatot teremt Bosznia-Hercegovinával.

Serbian President Aleksandar Vucic
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A szerb elnök hangsúlyozta, hogy Törökország és a Török Áramlat nélkül most Szerbiának nem lenne földgáza, de Magyarországra is érkezik ebből az irányból földgáz. A két államfő a védelmi minisztériumaik szorosabb együttműködéséről is tárgyalt. Közös fegyvergyártási projektek vannak kirajzolódóban, de Szerbia igényt tart a török gyártmányú Bayraktar pilóta nélküli repülőgépekre is. Mivel hatalmas az érdeklődés iránta, a szerb elnök úgy fogalmazott, országa is „beállt a sorba”. Reményét fejezte ki, hogy jövőre már vásárolhatnak a drónokból.