Mélyen megrázta Argentínát a Cristina Fernandez de Kirchner elleni csütörtöki, videóra vett merényletkísérlet, egymásután szólalnak meg a politikusok.

FERNÁNDEZ DE KIRCHNER, Cristina
Fotó: Juan Ignacio Roncoroni / MTI / EPA

Alberto Fernandez államfő a nemzeti megemlékezés napjává nyilvánította a pénteket, hogy a dél-amerikai ország népe tömeggyűléseken biztosíthassa támogatásáról a gyilkossági kísérletet csodával határos módon túlélő politikusnőt – írja a CNN.

Mint ismert, csütörtökön Buenos Aires-i otthona előtt közvetlen közelről próbálták meg lelőni az alelnök asszonyt, aki államfő is volt korábban Argentínában.
Az incidensről készült videón az alelnöknő mosolyogva sétál el támogatói mellett, amikor a tömegből váratlanul egy férfi válik ki, aki fegyvert szegez Fernández de Kirchnerre, és lőni próbál, még a závár csattanása is hallatszik, azonban a lövés nem dördül el, és azt látni, hogy a megtámadott áldozat sértetlenül hátrál.

A támadót, akit a Télam argentin hírügynökség a 35 éves brazil állampolgárságú Fernando Andre Sabag Montielként azonosított, néhány másodpercnyi zűrzavar és pánik után őrizetbe vették. A merénylet indoka még nem derült ki. Az argentin biztonsági minisztérium megerősítette, hogy az incidens során használt fegyver töltve volt.

Cristina életben van, mert valamilyen okból az öt golyóval töltött pisztoly csütörtököt mondott, noha a ravaszt meghúzták

– mondta az államfő, aki a merényletet a demokrácia elleni támadásnak nevezte, és azt mondta:

Ki kell irtanunk a gyűlöletet és az erőszakot a médiából és a politikai diskurzusból.

Mauricio Macri volt elnök még csütörtökön szintén elítélte a támadást, és az igazságszolgáltatást, valamint a biztonsági erőket azonnali és mélyreható tisztázásra szólította fel.

Fernández de Kirchner Argentína legjelentősebb politikusai közé tartozik, 2007 és 2015 között volt elnök, majd 2019 óta az alelnöki tisztséget tölti be. Támogatói napok óta gyűléseket tartanak otthona előtt, válaszul a folyamatban lévő eljárásra, amelyben azzal vádolják, hogy elnöki hivatali ideje alatt korrupciós bűncselekményeket követett el.

Buenos Aires, 2022. augusztus 23.
Cristina Fernández argentin alelnök, korábbi államfő köszönti támogatóit a politikusnő Buenos Aires-i otthonánál 2022. augusztus 23-án. Az ügyészség az előző napon tizenkét év börtön és a közhivataltól való teljes eltiltás kiszabását kérte a 69 éves Fernándezre. A vádhatóság szerint Fernández 1 milliárd dollárnak megfelelő összeggel károsította meg az országot bűnszervezet irányításával, melyen keresztül jogellenesen egyik barátjának és szövetségesének ítéltek oda 51 útépítési közbeszerzést. Az ügynek további tizenkét vádlottja van.
Fotó: Rodrigo Abd / MTI / AP


Augusztus elején az ügyészség 12 év börtönbüntetést kért rá, de a bíróság még nem döntött. Napokkal később támogatói összecsaptak a rendőrséggel az argentin fővárosban, a Télam jelentése szerint a rendőrség botokat és könnygázt vetett be a tüntetők ellen.

Buenos Aires tartomány kormányzója, Axel Kicillof az incidenst követő Twitter-bejegyzésében

történelmünk egyik legsúlyosabb epizódjának

nevezte a támadást.

A szintén argentin állampolgárságú Ferenc pápa táviratot küldött Fernández de Kirchnernek.

Imádkozom, hogy a kedves Argentínában mindig a társadalmi harmónia és a demokratikus értékek tisztelete érvényesüljön mindenféle erőszakkal és agresszióval szemben

– írta a pápa.

A Cristina Fernández de Kirchner elleni büntetőeljárást egyébként 2016-ban indították. Az ügyben, amelyben rajta kívül még 11 vádlott szerepel, zárolták a politikusnő 643 millió dollárnyi vagyonát. A vád szerint elnöksége idején állítólag egy Austral Constructions nevű céghez irányított közútépítési munkálatokat. Kirchner szerint azonban az eljárás politikai indíttatású.

Az alelnök egy másik korrupciós ügyben is bíróság elé állt, amelyet azért indítottak, mert állítólag beavatkozott az ország központi bankjának dolláreladásaiba. Ebben az ügyben tavaly felmentették Fernández de Kirchnert.