Norvégia segítséget kap Nagy-Britanniától, Németországtól és Franciaországtól ahhoz, hogy járőrözzön az ország tengeri olaj- és gázfúrótornyai körül, miután a gyanú szerint szabotázs okozta a szivárgást az Északi Áramlat vezetékeinél, jelentette be pénteken Jonas Gahr Stoere norvég kormányfő. Vlagyimir Putyin orosz elnök az „angolszász hatalmakat” tette felelőssé a vezetékeken történt robbantásokért , az és az Egyesült Államok egyelőre nem nevezett meg felelősöket.

Oil/Gas rig set in the beautiful Norwegian fjord countryside. Oil/Gas rig set in the beautiful Norwegian fjord countryside.
Fotó: Getty Images


Az oroszok kiesésével Norvégia Európa legnagyobb gázellátója, és jelentős olajexportőr, több mint 90 mezeje van, amelyeket mintegy kilencezer kilométeres vezetékrendszer köt össze.

A platformok biztonságának garantálása érdekében Oslo a haditengerészetet, a parti őrséget és a légierőt is beveti.

 

„Párbeszédet folytatunk a szövetségeseinkkel arról, hogy növeljék a jelenlétüket a norvég partoknál, és ígéretet kaptunk a támogatásra Németországtól, Franciaországtól és Nagy-Britanniától” – jelentette be Stoere egy sajtótájékoztatón. „Természetes dolog, hogy a szövetségeseink a mieink oldalán hajóznak” – tette hozzá. Azt azonban nem részletezte, hogy pontosan milyen segítséget kap az ország.

Oil rig in fjord landscape Oil rig in norwegian fjord  landscape
Fotó: Getty Images


A kormányfő megismételte: nincs jele, hogy közvetlen veszély fenyegetné Norvégiát vagy az ország infrastruktúráját, de ennek ellenére az a bölcs lépés, ha megerősítik a biztonsági intézkedéseket. Stoere egyébként szombaton ellátogat a Sleipner mezőre, ahonnan jelentős mennyiségű gázt szállítanak Európába. „Tájékoztatást kapok, és találkozom a platformon dolgozókkal. Sokan vannak, és nagyon fontosak a számunkra” – mondta a kormányfő