A kínai központi bnak (PBOC) augusztusban meglepetésszerűen csökkentette irányadó kamatát. A gazdaság vészes lassulásba kezdett, az országot sújtó szélsőséges időjárás, valamint a kiújuló koronavírus-járvány miatt. 

Beijing,-,October,6:,People's,Bank,Of,China,Of,China, BEIJING - October 6: People's Bank of China of China on October 6, 2019 in Beijing, China. People's Bank of China front view. BEIJING - October 6: People's Bank of China of China on October 6, 2019 in Beijing, China. People's Bank of China front view.
A kínai jegybank épülete. Fotó: Shutterstock

Az azóta megjelenő makrogazdasági adatok a növekedés további lassulását vetítik előre. A lezárások fékezik a lakosság költekezési hajlandóságát , az felett ismét gyülekeznek a viharfelhők. Az augusztusi kamatcsökkentéssel ugyanakkor tovább nőtt a különbség a kínai deviza és a fejlett országok devizáinak árfolyama között. Augusztus közepe óta a jüan ismét gyengült a zöldhasúval szemben, és megközelítette a 7 jüanos lélektani határt.

 

A Reuters által 28 piaci elemző körében készített felmérés szerint ez arra kényszeríti a központi bankot, hogy egy ideig jegelje a monetáris lazítást, ezért az intézmény csütörtöki ülésén 

az egyéves irányadó kamat 2,75 százalékos szinten tartásáról születhet döntés. 

Az egyéves jegybanki betétben 2,6 ezermilliárd jüan pihen. Az elemzők közül sokan számítanak arra, hogy valamikor még az év folyamán jöhet egy újabb likviditás injekció a jegybanktól, de rövid távon ez nem valószínű. A későbbiekben arra lehet számítani, hogy 

kamatcsökkentés helyett inkább a kötelező jegybanki tartalék mérséklésével pumpálnak pénzt a bankrendszerbe.

 

Nemzetközi összehasonlításban

a kínai kirívóan alacsony,

ami lehetővé teszi a jegybanknak a további monetáris élénkítést, csak arra kell vigyáznia, hogy ne gyengüljön meg túlságosan a jüan. Ennek hátterében két tényező áll. Az egyik az, hogy a novemberben tartandó pártkongresszus előtt (amelyen Hszi Csin-pinget valószínűleg harmadszor is elnökké választják) 

rossz politikai üzenetet küldene, hogy a nagy rivális USA devizájával szemben gyengül a kínai pénz. 

A másik ennél sokkal földhözragadtabb: a túl gyenge jüan felerősítené a tőkeáramlást, és dollárba menekülnének a befektetők.