Nemzetközi gazdaság

Idővel fájni fognak Moszkvának a szankciók

Egy korábbi magas rangú orosz pénzügyi tisztviselő a Reutersnek nyilatkozva arról beszélt, hogy az Oroszország ellen hozott nyugati retorziók legfeljebb 30-40 százalékos hatékonysággal működnek. Oleg Vjugin elismerte, hogy az ország gazdasági fejlődése ennek ellenére évekre megtorpanhat.

Az ukrajnai invázió miatt Oroszországgal szemben hozott nyugati intézkedések 30-40 százalékos hatékonysággal működnek, de hosszú távon sokkal fájdalmasabb hatásokat is kiválthatnak – nyilatkozta kedden a Reutersnek az orosz pénzügyminisztérium egykori magas rangú jegybanki tisztviselője, Oleg Vjugin.

Russian,Passports,Covered,With,A,Chain,With,A,Golden,Lock. Russian Passports covered with a chain with a golden Lock. Toned Russian Passports covered with a chain with a golden Lock. Toned
Fotó: Shutterstock

Erről azt követően beszélt, hogy az orosz gazdaság látszólag továbbra is ellenállónak tűnik a majdnem hét hónapja kivetett kereskedelmi korlátozásokkal szemben. Oroszország intézkedéseket hozott a szankciók jelentette kihívások leküzdésére – tette hozzá. A szakember korábban pénzügyminiszter-helyettes, majd az orosz jegybank alelnöke volt, ahonnan az idén vonult vissza.

Bajban az orosz turisták, sorra tiltják ki a Mirt a török bankok

A SWIFT-rendszerből való kitiltásra válaszul üstökösként feltűnő Mir fizetési rendszer hamarosan beleállhat a földbe, miután Washington szankciókat készül kivetni ellene.

Annak ellenére, hogy a szankciók nem teljesen váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, Vjugin szerint nem is a rövid távú hatásokra kell koncentrálni. 

A korlátozások fő eredménye az, hogy az orosz több évre megtorpan

– mondta. Hozzátette, hogy Oroszország gazdasága erősen indult az idei év elején, és februárban még 6 százalékos GDP-növekedésről szólt az elemzői konszenzus. A szankciók viszont letörték ezt a lendületet, negatív hatásuk pedig egyértelmű. 

Ez azt jelenti, hogy a szankciók működnek 

– összegezte a helyzetet Vjugin.

Jelenleg azt lehet látni, hogy az orosz gazdaság az idei második negyedévben 4 százalékkal csökkent az előző esztendő azonos időszakához képest. Ez volt a háború kirobbanása utáni első teljes negyedév. Az orosz gazdasági minisztérium a idei teljes évre 2,9 százalékos zsugorodást vár. Ezzel szemben a Világbank 11 százalékos zuhanást jósol – erről a Business Insider írt.

Putyin hadigépezete lendületben tartja az orosz gazdaságot

A nyugati szankciók nagymértékben megnehezítik az orosz gazdaság növekedését, de a hadiipar képes ellensúlyozni a többi ágazat gyengélkedését. A fegyvereket és lőszereket is magában foglaló kész fémtermékek gyártása 30 százalékkal felpörgött júliusban az előző évihez képest. A kérdés már csak az, hogy a fegyvergyártás meddig tudja megtámasztani az orosz gazdaságot.

Oroszországnak a későbbiekben egyre több nehézséggel kell szembenéznie. Az év végére a legtöbb kőolaj-importáló ország leállíthatja az oroszországi megrendeléseket annak érdekében, hogy csökkentsék a függésüket az orosz energiától. Az EU Oroszország legnagyobb vevője, így a kereskedelmi kapcsolatok megszakadása mindenképpen fájdalmas lesz az országnak. Vjugin is arról beszélt, hogy az európai eltűnése komoly károkat okoz az orosz gazdaságban.

Close,Up,Broken,Russian,Ruble,With,Empty,Horizontal,Spase,For Close up broken russian ruble with empty horizontal spase for advertising banner Close up broken russian ruble with empty horizontal spase for advertising banner
Fotó: Shutterstock

Az export csökkenésénél is fájdalmasabb lehet az eltűnése. 

Ez a technológiai szektort érinti a leginkább, hiszen Oroszország leginkább ezen a téren van rászorulva a nyugati országokra.

A világ halad előre, de Oroszország csak egy-két másodosztályú technológiát lesz képes használni. Most hatalmas erőforrásokat kell arra fordítania, hogy feltalálja azokat a megoldásokat, amelyek a világ más pontjain már léteznek, de már nem tudja megvásárolni azokat. Ha ez a helyzet nem változik, akkor Oroszország nagyon lemarad a technológiai fejlettség területén

– mondta. Ennek a kijelentésnek az igazolásának számít a Reuters augusztusi cikke, amiben arról ír, hogy az orosz állami tulajdonú Aeroflot légitársaság elkezdte a tartalék alkatrészek kivonását a működő repülőgépekből, hogy ezzel csökkentsék a szankciók miatti ellátási nehézségeket.

Hiába a nyugati szankciók, nagymértékben növelte nyereségét a Rosznyeft

A többségében orosz állami tulajdonú olaj- és gázkitermelő vállalat az idei első fél évben a kitermelését és a nyereségét is növelte. Az eredmény a nyugati szankciók mellett kifejezetten jónak mondható. A 2021-es év rekordnyeresége után a vállalat korábbi kisebbségi tulajdonosa, a British Petroleum 7,4 milliárd dollár osztalékra jogosult.

 

gazdasági növekedés orosz gazdaság export Európa Oroszország Európai Unió import szankció nyugati szankciók
Kapcsolódó cikkek