Pénz- és tőkepiac

Bajban az orosz turisták, sorra tiltják ki a Mirt a török bankok

A SWIFT-rendszerből való kitiltásra válaszul üstökösként feltűnő Mir fizetési rendszer hamarosan beleállhat a földbe, miután Washington szankciókat készül kivetni ellene.

Törökország két legnagyobb bankja, az Isbank és a DenizBank is felfüggesztette az orosz Mir fizetési rendszer használatát, miután az Egyesült Államok figyelmeztetése szerint hamarosan szankciókat vethetnek ki a rendszer ellen. Mint ismert: a Mir használata azután terjedt el, hogy az orosz bankokat kitiltották a SWIFT-rendszerből. 

Turkish Bank, Turkiy Bankasi, in Istanbul, Turkey, TURKEY - APRIL 03: Turkish bank, Turkiye Bankasi, in Istanbul, Republic of Turkey (Photo by Tim Graham/Getty Images)
Fotó: Tim Graham / Getty Images

A mostani döntés mögött az áll, hogy Washington részéről egyre nagyobb volt a nyomás Törökországra, hogy Ankara lépjen fel az oda menekített orosz vagyonok beáramlása ellen. Amerika szerint azok a bankok, amelyek engedik a Mir használatát, gyakorlatilag asszisztálnak az orosz vagyonok szankciók előli eltüntetésében. 

Az orosz Mir csápjai benövik a fél világot, a törökök után Indiát is befonták

A Mirnek jót tesznek a szankciók, ez már a világnak majdnem a fele.

Törökországban az állami tulajdonban lévő VakifBank, a Ziraat Bank és a Halkbank továbbra is elfogadja az ilyen ügyleteket.

A három bank közül egyedül az állami tulajdonú Vakif reagált a Financial Times érdeklődésére, ott azt közölték, hogy egyelőre nem döntöttek a fizetési rendszer sorsáról. 

Törökország többször is kijelentette, hogy bár nem csatlakoznak a nyugati szankciókhoz, de azt is szeretnék elkerülni, hogy az oroszok rajtuk keresztül menekítsék ki a vagyonukat. Recep Tayyip Erdogan elnök továbbra is kettős játékot űz, hiszen NATO-tagként fegyverekkel támogatják Ukrajnát, de közben Vlagyimir Putyinnal is rendszeresen találkozik, hogy elmélyítsék a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat. 

Erdogan: a Nyugat provokálja Moszkvát, és ez nem tisztességes

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint nem tisztességes, hogy a Nyugat provokatív intézkedéseket hoz Oroszország ellen.

 

 

 

 

 

Törökország MIR bankrendszer
Kapcsolódó cikkek