Nemzetközi gazdaság

Johannis: szóba sem jöhet az energiafogyasztás korlátozása Romániában

A bukaresti vezetők szerint a románok elég bölcsek ahhoz, hogy maguktól is takarékoskodjanak.

Klaus Johannis román államfő az ENSZ-közgyűlés 77. ülésszakán New Yorkban román újságírók előtt azt mondta, nem fordulhat elő, hogy a románokat fűtés nélkül hagyják, vagy le kelljen kapcsolni a villanyt. Azt viszont természetes, etikus és szolidaritást kifejező magatartásnak nevezte, hogy mindenki észszerű módon takarékoskodjon az energiával, ahol csak tud.

 

Lakosságarányosan Románia fogyasztja a legkevesebb energiát Európában: az egy főre eső energiafogyasztás két és félszer kisebb, mint Németországban.

 

– mondta Marcel Ciolacu szociáldemokrata politikus.

Low Section Of Person Against Illuminated Buildings In City At Night, Photo taken in Bucharest, Romania
Fotó: Matei Alexandru Marcu / EyeEm / Getty Images

A statisztikai intézet adataira hivatkozva Ciolacu hozzátette, hogy az idén 5,2 százalékkal volt alacsonyabb a villamosenergia-fogyasztás Romániában, ezen belül a lakossági fogyasztás 8 százalékkal esett vissza.

 

A földgáz esetén 18 százalékos volt a csökkenés. Úgy értékelte, hogy a románok elég bölcsek ahhoz, hogy maguktól is takarékoskodjanak a családi költségvetésük által megkövetelt mértékben.

 

A román politikus Kadri Simson energiaügyekért felelős uniós biztos múlt heti kezdeményezéseire reagálva korábban is elutasította, hogy Románia kommunizmus idején nélkülözésben felnőtt nemzedékét ismét a Ceausescu-korszakot idéző racionális fogyasztásra kényszerítsék. Ciolacu szerint az Európai Bizottságnak pontosítania kell, mit ért azon, hogy a tagállamoknak kötelező lesz csúcsidőben mérsékelni az energiafogyasztást, illetve hogy milyen koordinált, uniós szintű beavatkozást tervez az rendezése érdekében.

 

Románia áramfogyasztás gázfogyasztás
Kapcsolódó cikkek