Csaknem a felére csökkentette az idei német GDP-növekedési előrejelzését, jövőre pedig a bruttó hazai termék csökkenésével számol a négy vezető német gazdaságkutató intézet legfrissebb, ma publikált közös prognózisában. A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete, a kieli Világgazdasági Intézet (IfW Kiel), a Hallei Gazdaságkutató Intézet (IWH) és a Leibniz Gazdaságkutató Intézet (RWI) közös prognózisában az idei GDP-növekedést 1,4 százalékra vette vissza a még tavasszal adott 2,7-es előrejelzésről.

A 2023-ra a még tavasszal jelzett 3,1 százalékos GDP-növekedést 0,4-es csökkenésre módosították. A következő évben, 2024-ben előrejelzésük szerint 1,9 százalékos lesz a GDP-bővülés.

A gázellátási válságnak súlyos következményei lesznek a német gazdaságban – áll az indoklásban. A drasztikusan emelkedő gázárak miatt ugyanis a rezsiköltségek is jelentősen megemelkednek, ami a vásárlóerő masszív visszaeséséhez vezet. A több kedvezőtlen tényező egybeesésével kalkulált forgatókönyv szerint, amely hideg téllel és az energiafogyasztás csökkentésének az elmaradásával számol, a 2023-as bruttó hazai termék 7,9 százalékkal esne, míg 2024-ben 4,2-es GDP-csökkenésre lehetne számítani Németországban.

A német intézetek meglátása szerint a világgazdaság hanyatlásban van. Az ukrajnai háború és az Oroszország elleni nyugati szankciók felpörgették az energiahordozók inflációját, és Európa, ahol az gázszállításokat csak kismértékben lehet pótolni, energiaválságba került. Ezek fényében az intézetek arra számítanak, hogy a globális termelési érték az idén 2,5, jövőre pedig 1,8 százalékkal nő. Csak 2024-ben valószínű, hogy a bővülés üteme ismét erősebb, 3 százalékos lesz.