Megszólalt az ellene felhozott adócsalási vádak kapcsán Shakira, aki szerint a spanyol hatóságok által hangoztatott állítások – melyek szerint 14,5 millió eurónyi adót nem fizetett be – hamisak.

2019 Davis Cup - Day Seven
Fotó: David Aliaga / MB Media

A 45 éves kolumbiai énekesnő először szólalt meg az ügy kapcsán, amely a 2012 és 2014 közötti időszakra vonatkozik, és amelyről Shakira elmondta, hogy akkoriban nomád életet folytatott a munkája miatt. A popsztár itt valószínűleg a digitális nomádokéhoz hasonló, számos országból származó bevételeire utalhatott, ilyen esetben ugyanis nem feltétlenül kell az összes, a turnéja által érintett országban jövedelemadót fizetnie.

Harcolnom kell azért, amiben hiszek, mert ezek hamis vádak. Nem tartozom semmivel

– közölte az énekesnő.

A Reuters által látott ügyészségi dokumentumok viszont azt állítják, hogy az énekesnő a kérdéses időszak minden évében több mint hat hónapot töltött Spanyolországban, ami adóalannyá tette ott, sőt 2012 májusában házat is vásárolt Barcelonában. Tavaly júliusban egy bíró úgy döntött, elegendő a bizonyíték a vádemeléshez, a fellebbezést pedig májusban egy másik bíró elutasította – írja a Reuters.

Shakira ezt követően, idén júliusban visszautasította a peren kívüli egyezséget, és azt állítja, hogy Gerard Piquével való kapcsolata miatt került a spanyol hatóságok látókörébe. Azonban szerinte ezen időszakban világ körüli turnéja is volt, így több mint 240 napon keresztül Spanyolországon kívül tartózkodott, vagyis nem számíthat helyi lakosnak. Azonban hiába volt sokat külföldön, valahol mindenképpen adóalanynak kell lennie.

Az énekesnő elmondta azt is, hogy kifizette az összeget, amelyet a spanyol adóhatóságok követeltek tőle, mielőtt elindították az eljárást. A spanyol ügyészség nem kommentálta az esetet.