Nemzetközi gazdaság

Korábban kapcsolják le az Eiffel-torony világítását

Párizs spórolni kényszerül, a főváros energiaszámlája idén 90 millió eurót tehet ki.

Párizs spórolni kényszerül, a szokottnál egy órával korábban kapcsolja majd le az Eiffel-torony kivilágítását, de ez csupán egy az intézkedések közül, a fővárosiak hidegebb hőmérsékletű medencékben kénytelenek tempózni, s a középületekben sem árt majd a pulóver. 

Eiffel torony
Fotó: Lovas Bence / VG

Az intézkedésekkel Párizs a francia elnök elvárásának igyekszik megfelelni, amely szerint az ipar szereplőinek, a háztartásoknak és az önkormányzatoknak 10 százalékkal kell visszafogniuk az energiafogyasztásukat. A kérés rosszabbkor nem is jöhetett volna, Franciaország atomreaktorainak zöme karbantartás miatt áll, így az ország nem önellátó, áramimportra szorul. 

Az Eiffel-torony most még éjjel egy óráig úszik a fényben, egyszerre 20 ezer izzó világítja meg. A torony energiafogyasztása átlagosan 4 százalékkal csökken majd azzal, hogy 23.45-kor lekapcsolják a fényeket. Az intézkedés szeptember 23-tól él. Párizs többi középületén 22 órától kapcsolják le a világítást, az uszodák medencéit az eddigi 26 helyett 25 fokra fűtik fel. 

A főváros energiaszámlája idén 90 millió eurót tehet ki, ami 35 millióval több a szokásosnál, még akkor is, ha a hosszú távú áram- és gázszerződések védelmet nyújtanak a legsúlyosabb költségnövekedéssel szemben.

 

 

Eiffel-torony Párizs
Kapcsolódó cikkek