Habár mélyrepülésbe került a világ legdrágább lakáspiaca, azért minden nehézség ellenére sem valószínű, hogy a hongkongi visszaesés az 1990-es évek végéhez hasonló összeomlást okozna. 

A Bloomberg elemzői szerint a következő negyedévben borítékolni lehet a lejtmenetet, ugyanis minden bizonnyal a 2008 óta legmagasabb szintre ugrik a jelzáloghitelek kamata az amerikai kamatemelések következtében.

Central Plaza, Wanchai, Hong Kong, China.
Fotó: Bob Henry / Getty Images

Az elemzést jegyző Patrick Wong és Francis Chan szerint 

a gazdaság további gyengülésével a lakosság elvándorlása csak gyorsulhat. 

Másképp látják az okokat az ingatlanügynökök, akik szerint a kamatok emelkedése miatt párologtak el a vevők a hongkongi ingatlanpiacról.

A nézelődők ötöde inkább az ingatlanbérlés mellett dönt mostanában, mert félnek a jelzáloghitelek további drágulásától

– mondta Casey Ho, a Sha Tin kerületben dolgozó Midland Realty értékesítési vezetője. Míg korábban egy-két hónap alatt el tudta adni a lakásokat, ma már nem ritka, hogy egy-egy ingatlanra egy év alatt sem talál vevőt, de még komoly érdeklődőt sem. Sokszor minimum 10 százalékos árengedményre is szükség van az eladáshoz – írta le a helyzetet a szakember. Az adásvételi árakat követő Centaline Property index szerint a hongkongi használt lakások értéke idén átlagosan 6,9 százalékkal csökkent. Ennél nagyobb esést valószínűsít a Goldman Sachs, amely 20 százalékos árcsökkenést vizionál 2025-ig. 

 

Pesszimizmus van, de összeomlás nem lesz

Még a borongós kilátások ellenére sem valószínű, hogy az olyan összeomlás előtt állna, mint 1997-ben, amikor Hongkong visszakerült Kínához.

Vannak persze hasonlóságok, a kilencvenes években is a jövőjükért aggódtak a lakosok, azért távoztak a városból. A hitelek drágulnak, de még mindig jelentősen elmaradnak az 1997-es szinttől, amikor a kamatok 9 és 12 százalék között szóródtak, szemben a jelenlegi 2,5 százalékkal. Azért vannak optimisták szakértők is: Joe Wu, a Centaline ingatlanügynöke szerint a vásárlók hozzászoknak a magasabb árakhoz, és a piac erősödni fog. Úgy véli, hogy akik a piacról távozni akartak, már megtették. 

Jelentős vásárlóerő maradt a piacon, ezért néhány hónapon belül felívelésre számítok

– tette hozzá  Joe Wu.