Lengyelország határozottan ellenezni fogja, hogy az európai intézmények megfosszák Magyarországot az uniós forrásoktól – jelentette ki egy mai sajtótájékoztatón Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. Morawiecki egy vidéki eseményen reagált az Európai Bizottság (EB) azon, ma tett javaslatára, hogy függesszék fel a Magyarországnak szánt uniós források egy részének kifizetését az uniós pénzeszközökkel való rossz gazdálkodással kapcsolatos aggályok miatt.

Poland's Prime Minister Mateusz Morawiecki addresses a press conference after the Baltic Sea Energy Security Summit in Kongens Lyngby, outside of Copenhagen, Denmark on August 30, 2022. - The summit aims to strengthen regional cooperation to increase the energy security of the area in the context of the Russian aggression against Ukraine.
Fotó: Mads Claus Rasmussen / AFP

A lengyel miniszterelnök természetesnek nevezte, hogy Varsó „minden erőből ellenezni fogja” az európai intézmények minden olyan intézkedését, amelyek célja „jogtalanul megfosztani (az uniós) eszközöktől bármelyik tagállamot, adott esetben különösen Magyarországot”.

Morawiecki megjegyezte: azon információk szerint, amelyek Budapestről és Brüsszelből Lengyelországba érkeznek, Orbán miniszterelnök és a magyar kormány előkészítette az Európai Bizottsággal kötendő megállapodás tervét, amely a magyar fél reménye szerint véget vet a brüsszeli testülettel folytatott vitának. 

A lengyel kormányfő egyúttal helyesnek nevezte az uniós jogállamisági mechanizmus kapcsán megfogalmazott lengyel kifogásokat. Johannes Hahn költségvetésért felelős uniós biztos vasárnapi nyilatkozatára hivatkozva Morawiecki úgy értékelte: a biztos szerint nincs összefüggés a jogállamisági mechanizmus és a lengyel helyreállítási terv körüli vita között. Hahn azt is beismeri, hogy a Varsó és Brüsszel közötti vita ellenére nincs ok a Lengyelországgal szembeni jogállamisági vita elindítására – mondta el Morawiecki. A lengyel kormányfő azon reményének adott hangot, hogy az idei és a jövő év fordulóján Lengyelország megkapja az új uniós költségvetési keretből neki odaítélt eszközöket is.

A ma közölt döntés szerint az Európai Bizottság három operatív program 65 százalékát fagyasztaná be. Magyarországnak azonban komoly lehetősége van arra, hogy ne veszítse el ezeket. Navracsics Tibor uniós tárgyalásokat vezető miniszter szerint nincs jelentőségük a kilátásba helyezett szankcióknak, mert tartani fogják, amit ígértek. A kormány 17 vállalást tett, már holnap benyújtják az első törvénymódosításokat. Reális esetben az Európai Tanácsnak nem lesz beleszólása az folyósításába, amiről már nagyon közel van az alku.